Japan boos omdat Google kastensysteem blootlegt

UNKNOWN

De Google Earth-dienst van internetfenomeen Google zit in het middelpunt van een controverse in Japan. De dienst voegde onlangs historische kaarten van Japan toe aan zijn online collectie, en daarop is duidelijk te zien waar zich vroeger 'minderwaardige' dorpen bevonden.

Kastensysteem
De kaarten dateren uit de middeleeuwen, toen het land een strikt kastensysteem had, schrijft de Herald Sun. De laagste rang in de hiërarchie bestond uit mensen die jobs uitoefenden die werden geassocieerd met de dood, zoals leerlooiers, slagers en grafdelvers. Die 'burakumin' leefden in als minderwaardig beschouwde dorpen, de zogenaamde 'buraku'.

Het kastensysteem is uiteraard al lang afgeschaft, en de buraku verdwenen of gingen op in grotere steden. Tot op vandaag zijn er echter nog sporen van terug te vinden in de Japanse samenleving, waar afstammelingen van burakumin nog steeds kunnen stoten op discriminatie. Zo zouden werkgevers of ouders van verloofden nog geregeld een beroep doen op agentschappen om de afkomst van mensen op te zoeken.

Google
De huidige locaties van de buraku zijn grotendeels onbekend bij het grote publiek, maar dankzij de kaarten van Google Earth kan iedereen ze natuurlijk gemakkelijk achterhalen. Zo staat op de kaarten een gebied in het huidige Tokio gelabeld als 'eta', een momenteel heel pejoratieve benaming voor buraku dat 'smerige hoop' betekent. Met een simpele muisklik kunnen gebruikers vervolgens de hedendaagse straten en huizen zien.

Mensenrechtenverenigingen zijn nu boos op Google, omdat het door de kaarten online te zetten aan discrimatie zou doen. Het ministerie van Justitie zou ook overwegen een onderzoek in te stellen. De kaarten bevatten namelijk geen historische duiding, iets wat gebruikelijk is in Japan. Google-woordvoerder Yoshito Funabashi zei dat Google niet de eigenaar was van de kaarten, maar ze enkel aanbood. Het bedrijf heeft de verwijzingen naar buraku wel verwijderd. (sam)