Is Facebook voor oudere mensen? Vijftigplussers stromen toe terwijl jongeren naar uitgang rennen

AFP
Facebook is in sneltempo aan het vergrijzen. Vijftigplussers vinden steeds meer de weg naar de sociaalnetwerksite van Mark Zuckerberg, maar jongeren stappen ondertussen over naar hippere platformen zoals Instagram en Snapchat.

Uit een onderzoek van eMarketer blijkt dat naar schatting tegen het eind van het jaar een half miljoen nieuwe vijftigplussers een account zullen aanmaken bij Facebook. Maar in de leeftijdscategorieën van 12 tot 17 jaar (-5,6 procent) en 18 tot 24 jaar (-5,8 procent) loopt het aantal gebruikers aanzienlijk terug.

Een gebruiker wordt door eMarketer gedefinieerd als een persoon die minstens één keer per maand de dienst gebruikt. Vooral Snapchat weet jongeren van Facebook af te snoepen. De Vlaamse jeugd verkiest Instagram, zo blijkt uit cijfers van Imec.

"Facebook heeft een tienerprobleem", meent analist Bill Fisher van eMarketer. "Deze laatste voorspelling geeft aan dat het meer is dan alleen een theorie. Tot nu toe kon Mark Zuckerberg erop vertrouwen dat jongeren Facebook inruilden voor Instagram, waarvan hij sinds 2012 eveneens de eigenaar is. Maar nu gaat Snapschat steeds meer met de tieners aan de haal." Toch blijft Facebook veruit de grootste sociaalnetwerksite met 2,13 miljard gebruikers. 
24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • raf janssens

  Ben al jaren geleden naar de FB uitgang gerend. Trouwens ook geen Snapchat, Twitter of Instagram: zijn in hetzelfde privacy bedje ziek.

 • George Rodain

  Instagram is ook van Mark Zuckerberg, je kan niet wegrennen van facebook naar instagram aangezien het broertje is van facebook.

 • Marc Van Orshaegen

  waarom al die negatieve uitspraken? laat iedereen doen waar hij zich goed bij voelt en aan de jeugd wil ik dit meegeven; maak jullie liever zorgen over hoe jullie leven en de toekomst van jullie kinderen en kleinkinderen er gaat uit zien. Maar daar zitten ze niet meteen aan te denken, liever een mooie selfie plaatsen en commentaar leveren op anderen.

 • Fred Fourgon

  Mijn dochtertje van zes zit ook al een tijdje op Facebook en heeft al zeker 200 vrienden, meestal mannen ouder dan 50, sommigen wonen in de VS. In mijn tijd toen ik zo oud was had ik maar drie vriendjes, die woonden een paar huizen verder. Maar tijden veranderen hé en zoals De Backer zegt, ge moet mee met den tijd.

 • Walter Stassen

  Heb het niet, nooit gehad en nooit nood aan gehad. Ik hou meer van echt contact en al die zelfverheerlijking van social media zombies interesseren me geen bal. Ben 42 en heb een echt leven. Aan mij verdienen ook die dwaze vloggers en zgn influencers nu eens gene euro se. Lui volkske.