Intieme informatie miljoenen gebruikers Facebook-app op straat

AP
Een Facebook-app die persoonlijke vragen stelde aan gebruikers, bijvoorbeeld over hun mentale gesteldheid, heeft de antwoorden bewaard op een site waarvan de inloggegevens openbaar waren. Daardoor was de persoonlijke data van ruim 3 miljoen gebruikers voor iedereen in te zien.

Volgens de website New Scientist hebben academici van de Universiteit van Cambridge de gegevens van de app genaamd myPersonality gedeeld met honderden collega's, door middel van een website die voor iedereen gedurende vier jaar was te raadplegen.

Het wachtwoord en de inlognaam voor de website zijn door een universiteitsleraar gedeeld met zijn studenten, zodat ze een tool konden maken om Facebookdata te verwerken. De code werd gedeeld op GitHub, maar daarbij stond ook de informatie om in te kunnen loggen.

Emotionele stabiliteit

Van de zes miljoen gebruikers die de app hebben gebruikt, hebben ruim drie miljoen mensen toestemming gegeven om hun resultaten en antwoorden te delen. Het ging bijvoorbeeld om vragen over de persoonlijkheid van gebruikers, waarbij onderwerpen als de emotionele stabiliteit voorbijkwamen. Ook waren gegevens als leeftijd, geslacht, locatie en statusupdates in te zien. 

De onderzoekers beweerden dat ze op basis van statussen een nauwkeuriger beeld van iemands persoonlijkheid konden schetsen dan dat vrienden of familie. De vijf grote persoonlijkheidskenmerken konden worden afgeleid aan de hand van het taalgebruik in jouw statusupdates, zo bleek vorig jaar.  

App stopgezet

Al deze informatie was gekoppeld aan een unieke identificatiecode, waardoor het niet heel lastig was om te vast te stellen om welke personen het ging. Facebook heeft de app op 7 april stopgezet.

Meer weten over de nieuwste technologische ontwikkelingen?
Ga naar Tweakers.netReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.