Ga naar de mobiele website
^ Top

Internetcensuur steeds erger in China en Iran

Thinkstock
Burgers in China en Iran hebben in toenemende mate last van censuur op internet, signaleert Reporters Zonder Grenzen. De organisatie, die zich inzet voor persvrijheid, heeft een lijst uitgebracht met 'Vijanden van het internet'. Daarop staan twaalf landen, waaronder China en Iran.

Terwijl het regime in Peking internetbedrijven dwingt mee te werken aan de digitale censuur, gaat Iran nog een stapje verder met de ontwikkeling van een eigen 'nationaal internet'. Dat internet zal niet in contact staan met het internet dat in de rest van de wereld gebruikt wordt.

Gevangen
Minstens 199 bloggers en journalisten werden in 2011 gevangengezet vanwege hun activiteiten op internet, stelt Reporters Zonder Grenzen. China, Vietnam en Iran namen volgens de organisatie de meeste mensen gevangen wegens ongewenste meningen. Nieuw op de lijst van 'internetvijanden' zijn Bahrein en Wit-Rusland.

In Libië is het na de val van dictator Muammar Kaddafi juist veiliger geworden om je mening te verkondigen op internet, aldus de organisatie.

Dag tegen censuur
Hier het verslag van Reporters Zonder Grenzen op de eigen website, gisteren uitgebracht ter gelegenheid van World Day Against Cybercensorship, de 'Werelddag tegen Internetcensuur'.Meld een bug