International Password Day: 5 tips om je veilige wachtwoord nooit meer te vergeten

thinkstock
Wat is het wifi-wachtwoord ook alweer? Voor velen blijven paswoorden een bron van ergernis. Sommigen stellen zelfs geen wachtwoord in, omdat ze het toch niet kunnen onthouden. Maar zo krijgen cybercriminelen vrij spel. Ter gelegenheid van 'International Password Day' lijst Eric De Smedt, cybersecurity expert van Telenet, enkele tips en geheugensteuntjes op om je wachtwoord nooit meer te vergeten. Zelfs niet als je meerdere paswoorden voor verschillende websites gebruikt.

1. Wachtwoord? Wachtlied!

Een goed wachtwoord bestaat uit meerdere letters (ook hoofdletters), tekens en cijfers. Maar hoe onthoud je het? Tip: neem je favoriete lied, plak er een cijfer bij en hup 'LeTsDaNcE1979' of 'BackInTheSummerOf69' is geboren.

2. AEZIHW123!?

AEZIHW123! is te moeilijk? Niet als je weet dat dit wachtwoord een afgekorte zin is: Alle Eendjes Zwemmen In Het Water 1-2-3! Dat onthoudt al een pak makkelijker, toch?

3. Kies een supersimpel wachtwoord, en neem de letter ernaast of het cijfer dat erop lijkt

Kies als wachtwoord bijvoorbeeld je naam, maar typ steeds de letter ernaast op je toetsenbord. Zo wordt 'RogerVandamme1' plots 'TphrtBz,fzùùr2'. Let wel op als je in het buitenland een niet-azerty-toetsenbord gebruikt.

Je kan ook bepaalde letters door gelijkaardige cijfers vervangen: bijvoorbeeld een E door een 3, een A door een 4 en een I door een 1. 'IkganaardeIKEA' wordt dan '1kg4n44rd31K34'.

4. Ga voor een droomdoel

De naam van je kat als wachtwoord blijft een topper. Maar echt origineel is het niet. Als je het vaak moet invullen, ga je beter voor een doel dat je wil verwezenlijken: 'IkWilOpWereldreis123!', bijvoorbeeld. Of 'IkWilEenMarathonLopen1'.

5. Een gouden tip: gebruik ook hoofdletters, cijfers en speciale tekens

De kans dat je een wachtwoord kan raden dat uit zes kleine letters bestaat, is 1 op de 308 miljoen. Die kans lijkt heel klein, maar niet als je wachtwoord 'azerty' of 'abcdef' is. Voeg je hoofdletters en cijfers toe, dan wordt die kans al 1 op de 56,8 miljard.

Ook speciale tekens als $ of & kunnen meestal. En ze maken het nog moeilijker. Hoe langer je wachtwoord trouwens is, hoe beter. Het absolute minimum is echt wel acht karakters.