Interimbureau voor hackers

'BUG HUNTERS' KUNNEN PREMIE TOT 2.500 EURO KRIJGEN

Photonews
Belgische bedrijven kunnen voortaan hackers inhuren via een soort 'interimbureau'. Eerlijke hackers die een 'bug' in de beveiliging vinden, kunnen tot 2.500 euro verdienen. "Dit is de toekomst", zeggen experts. "Geen enkele onderneming is immers nog veilig voor digitale bedreigingen."

De Far West had zijn 'bounty hunters', het internet heeft zijn 'bug hunters'. De beloning is dezelfde: geld voor wie criminelen opspoort en vindt. In de Verenigde Staten en Nederland bestaan al langer websites waarop bedrijven hulp kunnen zoeken van ethische hackers om gaten in hun computerbeveiliging te helpen dichten. Ook Vlaanderen heeft nu zo'n platform. 'Intigriti' is een afsplitsing van de KU Leuven en heeft al grote bedrijven zoals bpost, UZ Leuven, Mobile Vikings, Telenet en Kinepolis in zijn portefeuille. "Wij brengen de ondernemingen en de mensen die hen kunnen helpen bij de beveiliging van hun computersystemen samen", luidt het bij Intigriti. "Is die samenwerking succesvol, dan kan het bedrijf hiervoor een vergoeding via Intigriti uitkeren, maar dat is niet verplicht. Wordt er toch iets betaald, dan vraagt Intigriti hierop een commissie van 20%."


"Ik vergelijk dit initiatief een beetje met Uber of Airbnb", legt Arne Swinnen (28) uit, voltijds ethisch hacker. "Mensen bieden daarop vervoer of logies aan, maar zij werken niet in vast dienstverband en worden per prestatie betaald. Dankzij Intigriti kunnen bedrijven nu ook een beroep doen op een gelijkaardige service. Bovendien biedt dit platform veel meer zekerheid dat de ethische hackers die daarop zijn aangesloten, te goeder trouw zijn."

Altijd een gaatje

Ook ethisch hacker Inti De Ceukelaire (21) juicht de komst van Intigriti toe. "Geen enkel bedrijf kan zich voor 100% beschermen tegen cyberbedreiging", vindt De Ceukelaire. "Hackers met slechte bedoelingen zullen wel altijd een gaatje vinden in de software. Zelfs de allernieuwste technologie is daar niet tegen opgewassen. Vooral bij kmo's is er nog veel werk aan de winkel. Die worden steeds digitaler, maar hun beveiliging is vaak bedroevend. Bovendien maken cybercriminelen geen onderscheid tussen grote of kleine bedrijven. Het enige wat hen interesseert, is zo snel en zoveel mogelijk geld verdienen."