Instagram pakt notoire pesters aan met anti-pestfilter

Grote baas en medeoprichter van Instagram Kevin Systrom.
anp Grote baas en medeoprichter van Instagram Kevin Systrom.
Instagram wil af van pesters. Wie een hatelijk berichtje achterlaat bij de foto van een van 800 miljoen gebruikers loopt binnenkort tegen een anti-pestfilter aan. De filter moet online pestkoppen niet alleen beletten ongepaste berichten te schrijven, maar laat ook duidelijk zien wie zich misdraagt. Gebeurt dat te vaak, dan bestaat de kans dat diegene van het fotoplatform wordt gegooid.

Met de maatregel zet Instagram een nieuwe stap in de aanpak van pestgedrag. De filter kijkt bijvoorbeeld naar opmerkingen over iemands uiterlijk of karakter. Voor gebruikers wordt ook duidelijk wie zich regelmatig bezondigt aan het schrijven van haatberichten. Instagram hoopt op deze manier van de boosaardigste leden af te komen.

"We tolereren pesterijen niet op Instagram, laat dat duidelijk zijn", zegt Instagrambaas en medeoprichter Kevin Systrom op zijn blog. De verscherpte controle moet voornamelijk jonge Instagrammers in bescherming nemen. Die zijn nu vaak het mikpunt. "Het in bescherming nemen van jonge leden is cruciaal, zodat zij zich durven uiten en laten zien wie zij zijn."

Vrijhaven voor pestkoppen

Net als andere sociale media is Instagram voor pestkoppen een vrijhaven om te beledigen en voor schut te zetten. Instagram zag dat in dat "giftige commentaren" het plezier voor veel gebruikers bederft. Logaritme ‘Deep Text’ gebruikt kunstmatige intelligentie om te achterhalen in welke context sommige woorden worden gebruikt.

"We richten ons nu op het bouwen van tools waarmee gebruikers zelf controle over hun Instagramervaring krijgen", laat een woordvoerder weten. "Gaandeweg zal die ervaring verbeteren." Om mensen bewuster te maken van de huisregels, die respect voor medeleden voorschrijven, lanceerde Instagram onlangs een vriendelijkheidscampagne.

De campagne promoot, middels evenementen en samenkomsten, begrip voor anderen en diversiteit. "Het is altijd ons doel geweest om Instagram een veilige plek te maken, waar zelfexpressie en vriendelijkheid worden gewaarborgd", vervolgt Systrom. "Deze update is gewoon de volgende stap in het waarmaken van die belofte."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.