Hoeveel tweets worden er in jouw straat verstuurd?

Er wordt heel wat getweet, maar hoe ziet dat eruit op een wereldkaart? De Amerikaanse cartograaf en dataspecalist Eric Fischer zocht het uit en maakte naar eigen zeggen de meest gedetailleerde Twitterkaart ooit.

Fischer verzamelde gedurende 3,5 jaar alle tweets met een geotag, goed voor in totaal 6.341.973.478 tweets. Om je een idee te geven, er worden elke dag zo'n 10 miljoen publieke tweets met geotag (locatiebepaling, red.) verstuurd, of ongeveer 120 per seconde. Hij filterde de tweets, bijvoorbeeld op dubbels, en duidde ze vervolgens aan op een wereldkaart. Uiteindelijk belandde 9 procent van de tweets op de kaart. Je kunt op die kaart overigens inzoomen tot op straatniveau.

Zoals verwacht wordt er vooral driftig getweet in grote steden als New York, Los Angeles, Londen, Parijs en Amsterdam en blijft het grotendeels stil in China - waar Twitter verboden is - en Afrika. Toch zijn er groene stipjes te bespeuren rond Peking en ook in en rond het Turkse Istanboel wordt er getweet, hoewel president Erdogan er de toegang tot Twitter had laten blokkeren. Nog opvallend is de zwarte streep op de kaart van Londen. Wellicht is Twitter daar om een onbekende reden zelf beginnen te filteren.

België
Op de Belgische kaart is de Brusselse regio duidelijk de meest actieve twitterregio van het land. Antwerpen, Gent, Leuven en Brugge volgen op grote afstand. 

In en rond Antwerpen zien we bijvoorbeeld veel twitteractiviteit aan het Centraal Station, de Meir, de Groenpaats en het Sportpaleis.  Aan de kust zijn het vooral Oostende en de winkelstraten van Knokke die tot geotag-tweets leiden.

Op de wereldwijde Twitterkaart is héél Nederland goed zichtbaar. Geen wonder, onze noorderburen staan al jaren in de lijst van landen waar de meeste tweets worden verstuurd.

Fischer noemt zijn monnikenwerk "de meest gedetailleerde tweetkaart ooit". Voor wie zelf ook de ambitie koestert om zo'n kaart te maken, legt Fischer hier in detail uit hoe hij te werk is gegaan.

Een deel van de Belgische twitterkaart: Antwerpen (bovenaan), Gent (links) en Brussel (onderaan).
Eric Fischer Een deel van de Belgische twitterkaart: Antwerpen (bovenaan), Gent (links) en Brussel (onderaan).
Het Antwerpse Centraal Station (rechtsonder) lijkt populair onder de twitteraars. Vanaf daar is er een twitterspoor via de De Keyserlei en de Meir naar de Groenplaats.
Eric Fischer Het Antwerpse Centraal Station (rechtsonder) lijkt populair onder de twitteraars. Vanaf daar is er een twitterspoor via de De Keyserlei en de Meir naar de Groenplaats.
De twitterkaart van Londen, met mysterieuze zwarte streep.
Eric Fischer De twitterkaart van Londen, met mysterieuze zwarte streep.