Hoe jonger, hoe meer de smartphone wordt gebruikt. En nog meer cijfers over het internetgedrag van de Belg

AP
Voor 62 procent van de Belgen zijn sociale media een dagelijkse gewoonte, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van Statbel, het Belgisch statistiekbureau, naar het ICT-gebruik van de Belgische gezinnen.

Statbel deed onderzoek naar het internetgebruik van de Belgen. Daaruit blijkt onder meer dat meer dan de helft van de Belgen (die internet gebruiken) dus minstens één keer per dag sociale netwerken, zoals bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Snapchat, bezoekt. Bij jongeren van 16 tot 24 jaar stijgt dit aantal tot 80 procent.

Nog enkele opvallende cijfers: voor 87 procent is internet een dagelijkse bezigheid, 76 procent maakt gebruik van internetbankieren en 59 procent zoekt op internet informatie over gezondheid. Bij vrouwen (66 procent) ligt dat percentage hoger dan bij mannen (53 procent).

Smartphone

Uit het onderzoek van Statbel blijkt ook dat 73 procent van de Belgen een smartphone gebruikt, al zijn er sterke verschillen per leeftijd. Bij jongeren van 16 tot 24 jaar bijvoorbeeld gaat het om 92 procent, terwijl bij de 65-74-jarigen 32 procent een smartphone gebruikt.

Over het algemeen zal het niet verrassen dat het internetgebruik bij jongeren hoger ligt dan in de andere leeftijdscategorieën. Zo heeft 98 procent van de 16- tot 24-jarigen de voorbije drie maanden internet gebruikt. Twee derde van het communiceert via instant messaging services, 70 procent streamt muziek en de helft downloadt ook muziek. 

EPA9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • hugo van de velde

  Hoe kunnen jonge mensen elkaar nog leren kennen? Je ziet hun gezicht niet meer neen dat hangt op hun schermpje. Ook koppels zie ik geen aandacht meer hebben voor elkaar, enkel voor die smartphone. Ontluisterend en ergerlijk !

 • Marc Verswyvel

  Ja we leven in 2018 he.

 • Baldr VanHoek

  Hoe meer internet hoe minder zelfstandig denken en eenheidsworst.

 • Albert De Vries

  Al die straling door die handjes...

 • Don Tessers

  Ik zie steeds meer kinderen met een smartphone, ze kunnen amper al lopen en zitten zoals op de foto inderdaad nog in een kinderwagen. Gemakkelijk en gemakzucht van de ouders, hebben ze geen omkijken naar het kind want het kind is zoet. Idiote wereld geworden waar kinderen op zichzelf zijn aangewezen, doelbewust en heeft niets meer met opvoeding te maken maar met ontwijken verantwoording opvoeding.