Hoe één man 2,7 miljoen Wikipedia-artikelen schreef

Wikipedia
Wellicht heeft u nog nooit gehoord van Sverker Johansson. Toch is de 53-jarige Zweed uit Falun een bijzonder productief schrijver. De voorbije zeven jaar schreef hij liefst 2,7 miljoen artikelen. Hij verdiende er echter geen cent mee, want Johansson is vrijwillig schrijver voor Wikipedia. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Volgens Wikimedia Analytics, dat het verkeer op de site in kaart brengt, schreef Sverker Johansson 8,5 procent van de 30 miljoen artikels in de internetencyclopedie. Bij hem verbleken andere gebruikers in de statistieken. Johansson specialiseert zich in onbekende diersoorten, zoals vlinders en kevers, en steden in de Filipijnen. Een derde van zijn posts staat op de Zweedse versie, de rest is geschreven in twee Filipijnse talen, waarvan een de moedertaal van zijn vrouw is.

Vanwaar zijn interesse voor deze onderwerpen? Johansson werkt aan de universiteit van Dalarna in Zweden en heeft diploma's Taalkunde, Burgerlijk Ingenieur, Economie en Fysica. "Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de oorsprong van dingen, van alles eigenlijk", zegt hij.

Omstreden methode
Maar zijn methode is omstreden. Het leeuwendeel van Johanssons posts is gecreëerd door een bot, een computerprogramma dat hij zelf schreef. Zijn 'Lsjbot' dweilt databases en andere digitale informatiebronnen af en giet de info in een sjabloon. Op een goede dag maakt de Lsjbot tot 10.000 nieuwe artikels, die automatisch op Wikipedia gepubliceerd worden.

Bots worden al lang gebruikt om Wikipedia-artikels te schrijven en te editeren. De hoeveelheid teksten die geschreven worden door bots, neemt de jongste tijd stelselmatig toe. Het gebruik is gereguleerd door de 'Bot Approvals Group' van Wikipedia. Maar critici zeggen dat bots de creativiteit verdringen die enkel mensen voor de dag kunnen leggen.

Basey
Een van Johanssons grootste tegenstanders is Achim Raschka, een 41-jarige Duitser die soms dagen wijdt aan een diepte-artikel over één plantensoort. Hij is tegen elke vorm van bot-gegenereerde stukjes, maar ergert zich vooral aan de Lsjbot, die kwantiteit boven kwaliteit stelt. "De stukjes bevatten enkel min of meer correcte taxonomische informatie, maar beschrijven niet hoe het dier eruit ziet", zegt hij.

Johansson geeft toe dat de posts van Lsjbot soms saai zijn, maar hij vindt ze wel waardevol. Zo maakte Lsjbot in 2012 een artikel over Basey, een stad met 44.000 inwoners in de Filipijnen. Het artikel bevat een kaart, een foto, coördinaten, gegevens over de bevolking en andere details. Toen Zuidoost-Azië een jaar later geteisterd werd door een tyfoon en kranten schreven dat er doden vielen in Basey, konden mensen dankzij Lsjbot meer informatie vinden over de stad.

De Lsjbot helpt hem een van de grootste problemen te bestrijden die hij ziet op Wikipedia. "Veel teksten zijn gemaakt door blanke, mannelijke nerds", zegt hij. "Op de Zweedse Wikipedia staan bijvoorbeeld meer dan 150 artikels over karakters uit 'Lord of the rings', en minder dan tien over mensen uit de Vietnamoorlog. Ik heb niets tegen Tolkien en ben ook meer vertrouwd met de strijd tegen Sauron dan het Tet-offensief, maar is dit echt een evenwichtige encyclopedie?"

Volwaardig auteur
Johansson is van mening dat Wikipedia op een dag in staat moet zijn de gebruikers alles over alles te vertellen. Zijn bot is een stap naar dat doel - ook al produceert het kale, korte stukjes met enkel basisinfo.

"Andere schrijvers, die meer weten over een specifiek onderwerp, kunnen later bijkomende informatie toevoegen", zegt hij. "Het maakt me triest dat sommigen de Lsjbot niet zien als een volwaardige auteur. Ik ben een persoon, ik ben degene die de bot heeft gemaakt. Zonder mijn werk zouden al deze artikels niet bestaan."