Hoaxbuster: Facebook zal je feed NIET beperken tot 26 vrienden

AP
Veel kans dat je het bericht al zag passeren op Facebook: je nieuwsfeed zou voortaan beperkt worden tot amper 25 of 26 vrienden. Lang niet de eerste keer, maar dit is nog eens een zogenaamde copy-paste hoax. Kortom: het klopt niet.

Het valse bericht neemt verscheidene vormen aan maar komt er altijd wel op neer dat Facebooks nieuwe algoritmen je zouden dwingen om nog enkel de status updates van een twintigtal vrienden te zien. Je zou dit kunnen omzeilen door een korte reactie (als 'hi' of 'hallo') te plaatsen op zo'n post van je vrienden. Zo zou je Facebookvriend die dit copy-paste bericht plaatste toch nog jouw posts in zijn of haar feed blijven zien. De bedoeling is dan dat jij het bewuste bericht opnieuw zelf ook op je tijdlijn post om je vrienden te kunnen blijven volgen.

Hallo, Facebook? In een reactie zegt de sociaalnetwerksite: "Vrienden laten vrienden geen memes copy-pasten, en deze is gewoon niet eens waar. We rangschikken de nieuwsfeed op basis van de relevantie van elke post voor jou. We hebben dan wel enkele updates doorgevoerd die het aantal berichten van je vrienden dat je ziet, kunnen verhogen, maar je nieuwsfeed is niet beperkt tot 25 ervan.

Giswerk

De hoax waart al sinds december vorig jaar op Facebook rond, maar bereikt nu een piek. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Facebook de algoritmes half januari nog maar eens heeft aangepast. Niet op de manier die de virale hoax verkondigt, maar er was wel sprake van meer posts van vrienden en familie, minder van bedrijven en organisaties.  

In het algemeen huldigt Facebook nog altijd het principe dat het zo goed mogelijk probeert te raden welke berichten je het meest zouden interesseren om die dan te laten verschijnen in je feed. De wijze waarop dat giswerk gebeurt, wisselt gedurig. De enige constante is dat Facebook die algoritmes geheim houdt.

Zelf ingrijpen

Ironisch genoeg is de kans groot dat het recentste algoritme de hoax erg genegen is, omdat die tenslotte gebruikers aanspoort tot actie. Maar een simpele 'hi' als comment zal uiteindelijk niet zo gek veel uitmaken.

Je kan overigens ook zélf ingrijpen in de voorstelling van je feed. Bij het vinkje rechtsbovenaan op de Facebookpagina kan je naar de voorkeuren van je nieuwsfeed scrollen en daar onder meer kiezen wie je bovenaan wil zien. Je bepaalt er ook manueel van wie je minder posts wil lezen. 
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels