Het telefoonnummer van deze “helpdesk” vind je overal op internet terug, maar toch mag je het nooit bellen

Illustratiefoto.
thinkstock Illustratiefoto.
De helpdesk van Google, Microsoft of Facebook nodig? Denk dan twee keer na voor je het nummer belt dat je op het internet vindt. Febelfin en het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwen voor oplichters die zich voordoen als helpdeskmedewerkers, maar het eigenlijk gemunt hebben op je bankgegevens. Een veelgebruikt telefoonnummer voor zo’n valse helpdesk werd onlangs geblokkeerd.

“Zoek je via Google een bepaalde klantendienst (Gmail, Yahoo, Kaspersky, Outlook, ...), dan kan je naar een vervalste website worden gebracht”, verklaart Miguel De Bruycker, directeur van het CCB. “Op die website vind je een telefoonnummer. Bel je daarnaar, dan krijg je geen betrouwbare medewerker aan de lijn maar wel een oplichter. Op het eerste gezicht lijkt die je te helpen maar opgelet: op het einde van de rit vragen ze je een betaling uit te voeren, nemen ze de controle van je pc over en blijf je achter met een geplunderde rekening.”

Eén nummer, tientallen bedrijven

Bij één van de valse telefoonnummers wordt de list pijnlijk duidelijk wanneer je het nummer opzoekt via Google. Volgens een waslijst aan zoekresultaten bereik je via het nummer niet alleen de helpdesk van Outlook, maar kom je zo ook terecht bij Netgear, Gmail, Samsung, Yahoo, Adobe, Avast, en nog veel meer bedrijven. Elke pagina zegt ongeveer hetzelfde: bel het nummer om meteen verder geholpen te worden.

RV

Bankenfederatie Febelfin en het CCB hebben  het frauduleuze telefoonnummer inmiddels laten blokkeren. “Maar morgen kan er natuurlijk een nieuw nummer online staan. De boodschap is dan ook: wees waakzaam”, aldus Karel Van Eetvelt, CEO bij Febelfin. “Geef je bankgegevens nooit door via e-mail, sms of, zoals in dit geval, telefoon. Laat niemand je computer overnemen die je niet kent. En voer zeker geen betalingen uit terwijl iemand je computer heeft overgenomen.”

Hoe vind je wél het juiste nummer?

Hoe kan je dan wel het juiste nummer van een klantendienst opzoeken? Je kan gerust eens googlen, maar let goed op. Bekijk bijvoorbeeld de domeinnaam van de pagina waarop je de gegevens vindt: die moet verwijzen naar de echte naam van het bedrijf, aldus het CCB. “Op klantenservicebelgie.be (wat trouwens een vals domein is) moet je dus niet zijn voor pakweg het nummer van Google. Wel bij www.google.be.”

Let op: een domeinnaam kan uit meerdere delen bestaan. Ook een adres als “gmail.klantenservicebelgie.com” is in dit geval niet te vertrouwen.

De echte contactgegevens vind je op Google.com of Google.be. De twee andere pagina’s zijn vervalst.
RV De echte contactgegevens vind je op Google.com of Google.be. De twee andere pagina’s zijn vervalst.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Geert Landsman

    Dat komt omdat registrars helemaal niets controleren, iedereen kan een .be domein registreren zonder enige controle. De DNS beheerders zouden verplicht moeten worden domein-houders te checken, maar dat doen ze niet.

  • Luc Deville

    Wat belet Google om dergelijke zoekresultaten weg te zuiveren? Is er dan geen enkele controle door Google dat zelfs hun eigen bedrijf misbruikt wordt? Google zou bv kunnen beginnen om in samenwerking met bedrijven de correcte gegevens te verzamelen en alle andere verwijzingen naar een adres naar klantenservice te verwijderen. Ook de bedrijven zelf zouden hun contactgegevens duidelijk moeten vermelden op hun homepagina en niet wegstoppen ergens op de pagina en dan nog x aantal klikken verder.

  • Leon Van der Neffe

    Mensen die daar intrappen zouden beter gewoon van het internet wegblijven. Zo naïef!