Ga naar de mobiele website
^ Top

Helft ouders bespiedt kinderen op internet

thinkstock
Vlaamse ouders zijn erg bezorgd over het internetgebruik van hun kinderen. Bijna de helft controleert welke websites zoon of dochter bezoekt. Vier op de tien lezen zelfs stiekem hun mails en berichtjes.

Wat spookt mijn kind online uit? Welke sites bezoekt zoon- of dochterlief? En waarover chat hij of zij? Vlaamse ouders zijn zeer bekommerd over het surfgedrag van hun kroost, zo wordt duidelijk uit een bevraging van 1.000 gezinnen met kinderen tussen 9 en 14 jaar. Internet wordt als een regelrechte bedreiging beschouwd, zo lijkt het wel. Zeven op de tien vaders en moeders proberen zoveel mogelijk in één ruimte te zijn met hun kinderen als die online zijn. Al gebeurt de controle in heel wat gezinnen ook stiekem: meer dan vier op de tien ouders lezen weleens mails en berichtjes zonder dat hun kind dit weet, 64% kent hun paswoorden en bijna de helft checkt regelmatig hun browsegeschiedenis.

Je kind bespioneren is een slecht idee én werkt averechts, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool). "Als je hen achter hun rug gaat controleren, neemt het risico toe dat ze hun onlineleven nog meer gaan verbergen. Bovendien heeft ook een kind recht op privacy. Vroeger hadden veel jongens en meisjes een dagboek - daar ging je toch ook niet in lezen?"

Iets meer dan de helft van de ouders maakt zich ook zorgen over de tijd die hun kinderen achter een scherm doorbrengen. Twee op de vijf vaders en moeders leggen hun éigen smartphone of tablet sneller weg als hun kroost in de buurt is, "om het goede voorbeeld te geven".

Hoe kan je dan wél best omgaan met het internetnetgedrag van jonge kinderen? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
21 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Joris Vanderaert

  Ik vind jouw reactie spijtig Sandy, want moraliserend vanuit een waan van superioriteit. Onterecht. Immers jouw internetprovider kan niet de toegang beperken voor je kinderen. Dat kan je wel zelf via de configuratie van jouw router. Maar niet iedereen weet of kan dat. Men zou daar beter wat tijd aan spenderen in de media.

 • Chera C.

  Ieder ouder bepaalt het zelf! En ik ben er zeker voorstander van! En het betreft niet zomaar een ander, het betreft je kind ;-)

 • Sandy D

  Je kan je kind ook beschermen door de toegang tot internet te beperken. Kan je zo navragen bij je internetprovider. Maar ja, die nieuwsgierigheid naar het doen en laten van een ander he!

 • Chera C.

  Heeft niet met vertrouwen te maken. Is leeftijdsafhankelijk. Moet je niet bij een 16 jarige gaan doen. Maar we hebben het over jonge kinderen en geloof me die zijn nog naïef en moet je beschermen tegen ranzige types die je moet opsluiten! Je beseft het pas als je het meemaakt.

 • M. MD

  Het gaat hier over kinderen van 9 tot 14 jaar... Tuurlijk moet je als ouder controle uitoefenen. Moest het over 16 jarigen gaan daT is iets anders. Maar nu houd ik ook een oogje in het zeil. Er zijn samen afspraken gemaakt en worden die geschonden weten ze wat de gevolgen zijn. Het zijn kinderen hè! Geef ze ineens de vrije hand. En dan nadien komen klagen dat je als ouder niet wist waar ze mee bezig waren. Als volwassene moet je nog dikwijls goed uitkijken, wat zou een kind dat dan al kunnen?

Meld een bug