Helft meer meldingen van internetfraude

De Economische Inspectie heeft in 2017 bijna de helft meer meldingen van internetfraude ontvangen dan het jaar voordien.
Thinkstock De Economische Inspectie heeft in 2017 bijna de helft meer meldingen van internetfraude ontvangen dan het jaar voordien.
De Economische Inspectie heeft in 2017 bijna de helft meer meldingen van internetfraude ontvangen dan het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Leen Dierick (CD&V) opvroeg ter gelegenheid van 'Safer Internet Day' en waarover Het Nieuwsblad vandaag schrijft.

Het online meldpunt, een samenwerking van onder meer de FOD Economie en de federale politie, ontving vorig jaar bijna 9.000 meldingen, tegenover 6.000 in 2016. Het grootste deel van alle aangiftes gaat over fraude bij online kopen en verkopen, gevolgd door ongewenste e-mails, zoals spam en phishingmails.

Windows scam

Daarnaast zit het aantal meldingen over de 'windows scam' in de lift, een vorm van oplichting waarbij een zogezegde medewerker van Microsoft je opbelt om (tegen betaling) hulp aan te bieden, maar daarna schadelijke software installeert om aan persoonlijke (bank)gegevens te geraken. Het meldpunt zag het aantal meldingen hierover meer dan verdriedubbelen in een jaar tijd.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johan Van Biesen

    Er zijn ook meer en meer achterlijke mensen met een pc en een internetverbinding, die niets van deze wereld afweten en in feite niet zelfstandig kunnen leven...