Hackersgroep legt sites premier en Defensie plat

kos
De Belgische afdeling van het hackerscollectief Down-Sec heeft vrijdag op Twitter een aanval opgeëist op de websites van premier Charles Michel en van Defensie. Down-Sec had er vooraf mee gedreigd beide websites aan te vallen als er tegen vrijdag 9 uur geen bevredigende reactie was gekomen op de zaak van Madison Wintgens (14). Dat tienermeisje uit Herstal heeft zelfmoord gepleegd, nadat ze herhaaldelijk gepest werd op internet.

De activisten viseerden eerder deze week al de site van Franstalig onderwijsminister Joëlle Milquet. Zij zou volgens de activisten onvoldoende gedaan hebben in reactie op het overlijden van Wintgens, iets wat de cdH-politica zelf betwist.

Bij Defensie wordt nog gezocht naar de oorzaak van de websiteproblemen. Landsverdediging kon nog niet bevestigen of het effectief om een internetaanval ging. Omstreeks 11u30 was de website van Defensie (mil.be) opnieuw toegankelijk, die van premier Michel (nog) niet.

Madison
kos Madison

Kat-en-muisspel

De cyberaanval op de websites van de premier en van Defensie was er een van "uitzonderlijke" omvang, vergeleken met de aanvallen waar deze sites wel vaker mee te maken krijgen. Dat zegt directeur Miguel De Bruycker van het Centrum voor Cybersecurity.

Het vastlopen van de websites door de hoge internettrafiek die de hackers hadden veroorzaakt, zorgde tijdens een goed stuk van de ochtend voor een "kat-en-muisspel", luidt het.

"Een kwartier na de eerste aanval was een eerste herstel al mogelijk, maar het heeft enkele uren gevraagd om de juiste filters te vinden. We zijn zeer trots op het geleverde werk", aldus directeur De Bruycker.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.