Hackers Sony dreigen met aanslagen rond 'The Interview'

REUTERS
Hackers die zichzelf de Guardians of Peace noemen, hebben onheilspellende bedreigingen geuit aan cinemazalen waar binnenkort 'The Interview' te zien is. Mensen die de film zullen gaan kijken, wacht "een verschrikkelijk lot". Ze refereren ook aan de terroristische aanslagen op 11 september 2001. Dat meldt onder andere nieuwszender CNN. 'The Interview' wordt in de Verenigde Staten officieel op kerstdag uitgebracht.

De groep waarschuwde iedereen vandaag om weg te blijven van plaatsen waar de film getoond zal worden, daarbij wijzen ze ook op de première in New York die gepland staat voor donderdag. Mensen die dichtbij filmzalen wonen, worden aangeraden om hun huis te verlaten. Het bericht verscheen naar verluidt op de website Pastebin, waar gebruikers anoniem kunnen posten.

"We zullen het duidelijk aan jullie laten zien op de tijdstippen en plaatsen waar 'The Interview' wordt getoond, waaronder de première, hoe zij die plezier vinden in terreur tot een verschrikkelijk lot gedoemd zijn", stond er te lezen. "De wereld zal gevuld zijn met angst. Denk maar aan 11 september 2001."

Events afgelast
Een bron binnen het departement van Binnenlandse Veiligheid - die anoniem wil blijven - liet aan de Huffington Post weten dat de bedreigingen onderzocht worden. Er is momenteel echter niets dat wijst op "een actieve bedreiging tegen bioscopen in de Verenigde Staten".

Filmstudio Sony wil ondanks de terreurdreiging doorgaan met de vertoning van The Interview, maar zal bioscopen niet dwingen hun toezegging de film te vertonen na te komen. Dat blijkt uit een rondgang bij de bioscopen door Variety.

De meeste bioscopen hebben aangegeven door te willen gaan met de vertoning, maar overwegen wel extra veiligheidsmaatregelen. Amerika's vier grootste bioscoopketens AMC, Regal, Cinemark en Carmike zagen hun aandelen al dalen nadat de anonieme groep dreigde met terreur.

Sterren Seth Rogen en James Franco hebben alvast tot donderdag persevenementen ter promotie van 'The Interview' geannuleerd, meldt diezelfde website.

In een e-mail aan werknemers zou Sony Entertainment-voorzitter Michael Lynton vandaag ook hebben laten weten dat "de FBI op de hoogte is van recente bedreigingen".

Gelekte documenten
De hackers hebben de laatste tijd systematisch documenten gelekt afkomstige van de servers van Sony, daarbij werd ook persoonlijke informatie over sterren, gênante e-mails van sommige werknemers en filmscripts vrijgegeven.

In de België komt 'The Interview' op 4 februari in de zalen.

De première van 'The Interview' in Los Angeles vorige week.
AFP De première van 'The Interview' in Los Angeles vorige week.