Ga naar de mobiele website
^ Top

Hackers richten pijlen op Islamitische Staat

De vlag van Islamitische Staat (IS) wappert aan de frontlijn in Rashad, Irak.
afp De vlag van Islamitische Staat (IS) wappert aan de frontlijn in Rashad, Irak.
De Amerikaanse president Barack Obama krijgt steun uit onverwachte hoek in zijn strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hackers maken IS online het leven zuur, onder meer door Twitteraccounts neer te halen en de communicatie te verstoren. Dat schrijft de Brits-Amerikaanse nieuwssite Mashable.

Hoewel IS strijdt voor een terugkeer naar de vergane glorie van het kalifaat is de terreurgroep op vlak van sociale media wel mee met zijn tijd. Omdat de organisatie zo aanwezig is op sociale media vormt ze een dankbaar doelwit voor hackers.

Die hackers vormen een apart allegaartje. Er zitten zowel hackers uit de Verenigde Staten tussen als het Syrische Elektronische Leger, de groep Anonymous en Iraniërs die wellicht worden ingeschakeld door het regime in Teheran.

In de VS heeft een hacker met de naam 'th3J35t3r' (The Jester) naar eigen zeggen verscheidene pagina's offline gehaald die verband houden met IS. Hij spoort aanhangers van de groep aan op sociale media te blijven, aangezien "kleine ruimtes gemakkelijker gemonitord" kunnen worden.

"Digitale wreker"
The Jester maakte eerder naam door Anonymous en WikiLeaks te viseren, en toonde al dat het tijdelijk verstoren van websites voor hem kinderspel is. The Jester, die volgens sommigens een hackerscollectief is, kreeg de reputatie een 'patriot' te zijn omdat zijn tweets vaak doorspekt zijn met pro-Amerikaanse propaganda.

Op 20 augustus, kort na de onthoofding van journalist James Foley, mobiliseerde hij zijn volgers onder de hashtag #ISISmediaBlackout om massaal pro-IS-accounts op Twitter aan te geven als 'spam', zodat Twitter ze zou afsluiten. Volgens expert Matteo Flora werden minstens twee van de negentien geviseerde accounts ook effectief afgesloten. Flora omschrijft The Jester dan ook als een "digitale wreker".

Zoals bovenstaand voorbeeld aantoont, gaat het niet altijd om gesofistikeerde hacks, maar het zorgt er wel voor dat de IS-militanten steeds weer van nul moeten beginnen. Op die manier verliezen ze volgers en kunnen ze hun propaganda moeilijker verspreiden. Volgens J.M. Berger van Intelwire past IS zich achter aan door hun accounts minder opvallend te maken, onder meer door te kiezen voor onschuldig uitziende profielfoto's.

Inlichtingendiensten lezen mee
IS maakt gebruik van een uitgekiende socialemediastrategie, waarbij luidkeels wordt opgeschept over de bloedige strijd om zo nieuwe rekruten aan te trekken. Die online zichtbaarheid maakt IS niet alleen kwetsbaar voor hackers, het zorgt er ook voor dat de groepering in de gaten gehouden kan worden.

In juni vroegen Amerikaanse inlichtingendiensten volgens Mashable een groot socialemediabedrijf nog om verdachte accounts niet te verwijderen, zodat de spionnen konden meelezen en zo duidelijkheid zouden krijgen over tacktieken en doelwitten.

Hackers uit Iran en Syrië
Een andere groep hackers die zich mee in de strijd tegen IS heeft geworpen, is het Syrische Elektronische Leger (SEA). Die groep wordt ervan beschuldigd om banden te hebben met het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. "Wij verzamelen informatie, locaties en details door hun Gmail-, Twitter-, en YouTube-accounts te hacken", aldus een woordvoerder van SEA, die alle betrokkenheid met de Syrische regering ontkent.

Recent schepten ook Iraanse hackers op dat ze websites en accounts van IS-strijders hadden gehackt. De meerderheid van de Iraanse moslims zijn sjiieten, terwijl IS bestaat uit radicale soennieten. Vaak viseren ze in hun aanvallen ook sjiieten, die ze als 'ketters' beschouwen. Volgens analist Ali-Reza Anghaie vormen de Iraanse hackers de online tak van de Basji, een paramilitaire militie die banden heeft met het Iraanse regime.

De Iraanse hackers zouden ook in staat zijn om de communicatielijnen tussen de IS-strijders te verstoren en zelfs af te luisteren.

Tegenaanval
Ook IS beschikt echter over hackers. Zij zouden een YouTube-account van Anonymous gehackt hebben om er gruwelbeelden van aanslagen op te verspreiden. "We hebben een team van hackers en computerexperts over de hele wereld", zo zou een IS-strijder vanuit Syrië verklaard hebben aan Mashable. Dankzij dat team moet IS zich niet al te druk maken over cyberveiligheid, klonk het. "Onze taak hier is om de vijand fysiek te bestrijden."

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug