Hackers publiceren profielen vreemdgangers

Website AshleyMadison.com
De hackers die in juli de gegevens van miljoenen vreemdgangers stalen, hebben de informatie nu online gezet. Het zogenoemde Impact Team haalde de gegevens van de internationale website Ashley Madison, waar getrouwde mensen die op zoek zijn naar een affaire gebruik van maken.

Dinsdag verscheen 9,7 gigabyte aan data online. Het lijkt er volgens Wired op dat het bestand de accountgegevens van ongeveer 32 miljoen gebruikers van Ashley Madison bevat, inclusief namen, adressen, telefoonnummers en creditcardtransacties.

Ook staat erin waarom de gebruikers volgens hun eigen profiel op zoek zijn naar een affaire. Hun wachtwoorden zijn afgeschermd, maar volgens een bron niet veilig voor hackers die hiermee hun privéberichten met andere gebruikers zouden kunnen lezen.

De hackers waarschuwden in juli al de gegevens online te delen als Ashley Madison niet offline zou worden gehaald. ,,Jammer voor die mannen, maar ze zijn vreemdgaande viezeriken en verdienen geen bescherming van hun privacy", schreven ze toen in een verklaring.

Leer je lesje
In een nieuwe verklaring laten ze weten dat ruim 90 procent van de gebruikers man is. ,,De kans bestaat dat jouw man zich heeft ingeschreven voor de grootste vreemdgaansite ter wereld, maar nooit een affaire heeft gehad. Hij heeft het alleen geprobeerd. Alsof dat verschil uitmaakt." De hackers richten zich ook op de gebruikers. ,,Leer je lesje en maak het goed. Het is nu gênant, maar daar kom je wel overheen."

Avid Life Media, het moederbedrijf van Ashley Madison, veroordeelt de publicatie van de gegevens. ,,Dit is een criminele daad", zo luidt een verklaring. ,,Het is een illegale actie tegen zowel de individuele leden van AshleyMadison.com als alle vrijdenkende mensen die kiezen voor volledig legale online activiteiten'', aldus het bedrijf dat adverteert met de slogan 'Het leven is kort. Ga vreemd'.

Ashley Madison is in verschillende talen beschikbaar. Ruim 37 miljoen mensen in 46 landen hebben een lidmaatschap. Ook in Nederland is de site actief.

FBI
Inmiddels heeft de FBI heeft zich aangesloten bij het onderzoek naar het hacken. Na de hack werd al een onderzoek gestart. De eigenaar van de website, Avid Line Media, bevestigde dinsdag nadat de gegevens waren verspreid dat de FBI de zaak nu ook onderzoekt. Ook de politie in Canada is betrokken. Avid Line Media is in de Canadese stad Toronto gevestigd.

EPA