Hacker vindt Chinese database met daarin status over “kweekbereidheid” 1,8 miljoen vrouwen

Illustratiebeeld.
EPA Illustratiebeeld.
Een Nederlandse hacker is op een Chinese database gestoten van 1,8 miljoen vrouwen. Daarin staan persoonlijke details van de vrouwen opgesomd, zoals hun telefoonnummer, woonplaats en leeftijd, maar ook hun ‘breedready’-status. Vrij vertaald: of ze klaar zijn om te ‘kweken’. Het is niet duidelijk of het om een overheidsdatabase gaat of niet.

De Nederlandse expert Victor Gevers, die werkt voor de ngo GDI.Foundation, zegt dat hij op de database stootte tijdens een zoektocht naar niet-versleutelde Chinese databanken. Hij postte enkele screenshots op Twitter. “In China is er een tekort aan vrouwen”, schrijft Gevers. “Dus begon een organisatie een databank te bouwen met daarin 1,8 miljoen vrouwen en alle mogelijke persoonlijke details zoals telefoonnummers, adressen, opleiding, locatie, ID-nummer, burgerlijke staat en een ‘breedready’-status (letterlijk: kweekklaar-status, red.).”

Het jongste meisje in de database is amper 15 jaar oud, de jongste vrouw die volgens de gegevens klaar is om kinderen te krijgen 18. De gemiddelde leeftijd is 32, de oudste vrouw in de lijst 95. 89 procent in single, 10 procent gescheiden en 1 procent weduwe.

Gevers zegt niet te weten waar de database vandaan komt, en al helemaal niet te weten of het om een overheidsdatabank gaat. Hij wil zijn onderzoek verder zetten en probeerde samen met enkele collega’s een aantal vrouwen op de lijst te contacteren, voorlopig zonder resultaat. “Dit is voorlopig alles wat we hebben. Onze eerste zorg is dat de databank nu snel beveiligd wordt”, vertelt hij aan The Guardian.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik. Meeuwissen

  In China leven ongeveer 1miljard 360 miljoen mensen, in Beijing en 22 miljoen en in Shanghai 36 miljoen dat zijn er nog geen 100 miljoen he Rudolf, en verder Chengdu 24 miljoen Chongqing 34 miljoen is ook normaal China is 365 keer groter als België en stad van België is daar maar een groot dorp en een dorp van België is daar maar en gehucht en een gehucht is daar maar een straat. en voor de rest is het prachtig leven in China niet gelijk de Westerse politiekers ons voor ogen houden.

 • Rudolf Jacobs

  hoeveel chinezen zijn er een hele boel ,dus is voor het westen 1,8 miljoen hel veel,maar als je dan weet dat shanghai en peking samen al 100 miljoen mensen herbergt is dat wel bitter weinig niet waar,hoeveel miljoenen steden zijn er nog in china ik ken er heel veel hoor en antwerpen mijn vrienden is hier maar een dorpje hoor met alle respect,

 • rik lagrou

  Als jaren norm 1kind kan zo niet veranderen Mens =gewoonte;verslaving =Mens!!

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ik denk dat veel van die openbare sites beveiligd zijn met een wasspeld.

 • Febe Chapin

  Nederlanders kunnen ook goed hacken precies, het verbaasd mij dat ze dat publiek durven maken. China zal vermoedelijk wel reageren.