Hacker kraakt computersysteem overheid om gevangene vrij te krijgen

.
Thinkstock .
Een man uit de Amerikaanse staat Michigan heeft ingebroken op computersystemen van lokale instanties om een gevangene vervroegd vrij te laten komen. De hacker bekende onlangs schuld, schrijft techwebsite The Register.

De 27-jarige Konrad Voits stuurde ambtenaren e-mails met een link naar een nepsite die precies leek op de website van de plaatselijke overheid, blijkt uit rechtbankdocumenten. Klikten ontvangers op die link, dan werd op hun computer malware geïnstalleerd. Via deze software ontfutselde Voits onder andere het wachtwoord van het administratiesysteem met gevangenendossiers. Daarvan veranderde hij er ten minste één, zodat de betreffende gevangene eerder vrij zou worden gelaten.

In totaal verkreeg Voits de wachtwoorden, gebruikersnamen en persoonlijke gegevens van 1600 ambtenaren. De getroffen instantie, de county Washtenaw in Michigan, leed bijna 200.000 euro schade. De kans is groot dat de cybercrimineel zelf in de gevangenis belandt, want voor zijn misdrijven geldt een maximumstraf van tien jaar cel.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • philippe decock

    Hoe alert u ook bent, denk nooit dat het uzelf niet kan overkomen ! Cybercriminelen zijn ongelooflijk vindingrijk...

  • Glenn Ohst

    De cyber crime unit in België is een grap. Allemaal oudere mensen die denken dat alles nog draait zoals zij ooit geleerd hebben. Haha niet dus. Tijd voor nieuwe werkkrachten die tenminste weten wat ze doen!