Google wil emoji's van werkende vrouwen

De medewerkers komen tot 13 nieuwe, vrouwelijke emoticons
Unicode De medewerkers komen tot 13 nieuwe, vrouwelijke emoticons
Uit onvrede met het huidige gebrek aan werkende vrouwen in het emoji-aanbod, heeft een aantal medewerkers van Google een voorstel ingediend om dat te veranderen. In totaal zouden er dertien nieuwe, vrouwelijke emoticons moeten worden toegevoegd.

De medewerkers stuurden een voorstel naar Unicode, de organisatie die verantwoordelijk is voor emoji's. Ze baseerden zich daarbij op een opiniestuk uit de New York Times, waarin schrijfster Amy Butcher zich beklaagde over het gebrek aan werkende vrouwen als emoticon. Ze schreef: "Hoe kan het dat er wel plek is voor een sushibox en een gefrituurde garnaal, maar dat vrouwen gelimiteerd zijn tot vermoeiende, op schoonheid gebaseerde rollen?"

Representatief
Om te komen tot een representatieve selectie, keken de schrijvers van het voorstel naar de meest voorkomende beroepen onder vrouwen. Daarnaast bestudeerden ze ook op vrouwen gerichte campagnes, zoals die om meer vrouwen te interesseren voor technische beroepen. Op die manier kwamen ze tot emoji's van een vrouwelijke arts, een zorgmedewerker, een wetenschapper, een laborante, een technisch medewerker, een mechanicus, een professor, een docente, een ingenieur, een boerin, een kokkin, een rockster en een zakenvrouw. 

Het is overigens niet de eerste keer dat er kritiek is op de diversiteit van emoji's. Eerder voegde Unicode al extra huidskleuren toe, na een voorstel van Apple en Google. Ook roodharigen kwamen in opstand.