Google weigert satellietbeelden van Belgische kerncentrales te blurren

De kerncentrale in Doel.
EPA De kerncentrale in Doel.
Ondanks een officieel verzoek van de nucleaire waakhond FANC en de minister van Binnenlandse Zaken weigert Google de satellietbeelden van kerncentrales in ons land te blurren. Dat schrijft De Tijd vandaag. Het FANC, dat een echt veiligheidsrisico ziet, laat het daar niet bij.

"Er zijn wel contacten geweest over die kwestie, maar er is in België geen juridische basis om Google te vragen die beelden te verwijderen", zegt Google Belgium-woordvoerder Michiel Sallaets.

Uit een veiligheidsanalyse van het FANC was gebleken dat de publieke en scherpe luchtbeelden van de nucleaire sites in Doel en Tihange een risico vormen, onder andere voor aanslagen. Ook de Franse onderzoekscommissie voor nucleaire veiligheid had in een rapport al aangekaart hoe risicovol het is dat satellietbeelden van de kerncentrale in Tihange in enkele muisklikken te vinden zijn.

Militaire sites wel geblurd

FANC-woordvoerster Ines Venneman laat weten dat het agentschap zich niet neerlegt bij de weigering van Google. "Wij blijven bij ons standpunt. Die beelden moeten geblurd worden en we gaan alle mogelijke pistes onderzoeken om dat gedaan te krijgen. In eerste instantie gaan we proberen het voorbeeld van Defensie te volgen. Die kreeg het wel gedaan satellietbeelden van militaire sites te laten blurren.”

Bekijk ook:
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vic Lenaerts

  wat een zever elke verdeler van signaal kan alles off line halen, is kwestie van willen telenet orange of proximus;

 • Gino Denil

  En als Google die dan in België blurt en in het buitenland niet. Want zo ver reikt de arm van onze wet niet.

 • Marc Spandel

  Als iedereen weet wààr deze kerncentrales staan (zelf de juiste coördinaten)... wat brengt het dan op dat de foto 'geblurd' wordt? Een terrorist of andere gek kan er 'geblurd' of niet, sowieso een raket, drone of vliegtuig op afsturen zulle!

 • Wim Hellemans

  en wat zouden ze dan zogezegd kunnen doen? Op géén enkele wijze kan men de verschillende barrières doorbreken. Als terrorist heeft een aanslag toch géén zin, die willen onmiddellijk effect, paniek, slachtoffers, aandacht, ... dus slaap gerust!

 • Johan Billiet

  In een land met ballen wordt Google gewoon van het net gehaald....