Google waarschuwt voor “ernstige” bug in Chrome: zo controleer je of je gevaar loopt

ANP
Google raadt gebruikers aan om meteen een dringende update door te voeren in Chrome, de browser van de internetgigant. Deze week werd ontdekt dat er een gevaarlijke bug schuilt in de browser die hackers kan helpen bij het uitvoeren van een cyberaanval.

Vorige week al werd een update werd uitgerold, maar pas gisteren liet Google weten dat die update een “ernstige” bug moet verhelpen. Volgens hen gaat het om een softwarefoutje in de internetbrowser waardoor cybercriminelen in principe op afstand malware kunnen installeren op je pc.

Er zouden aanwijzingen zijn dat de bug al actief gebruikt wordt door hackers, hoewel Google verder geen concrete informatie meegeeft. Het bedrijf wil weinig loslaten over de bug tot de meeste gebruikers de recentste versie van de Chrome-browser gebruiken, en dus niet meer kwetsbaar zijn.

Justin Schuh, baas van de security-afdeling van Chrome, waarschuwde zijn volgers voor de bug via Twitter. Hij voegde eraan toe dat ze best niet wachten met een update. “Serieus, update je Chrome-installaties... Zo ongeveer nu meteen.”

Wat te doen?

In principe kan Chrome een dringende update automatisch installeren, van zodra je de browser afsluit. Maar gebruikers kunnen zelf controleren of de update beschikbaar is.

Daarvoor ga je op je computer naar de instellingen van Chrome: klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van je browservenster en ga naar ‘Help’.

Kies in het pop-upmenu ‘Over Google’. Op het volgende scherm kan je zien welke versie van Chrome er geïnstalleerd staat op je pc. Indien er een update beschikbaar is, dan zal Chrome die daarna automatisch voor je installeren. Mogelijk moet je alle vensters sluiten voor de update gefinaliseerd kan worden.

Indien de browser al geüpdatet is, zie je een blauw vinkje staan naast ‘Google Chrome is up-to-date’. Dan hoef je niets meer te doen.

Updaten op smartphone

Op een Android-telefoon ga je naar de Play Store. Tik daar op het hamburgermenu (de drie streepjes) in de zoekbalk en daarna op ‘Mijn apps & games’.

Op het volgende scherm zie je de apps waarvoor updates beschikbaar zijn en een lijst van apps die recent geüpdatet zijn. Zie je onder ‘Updates’ Google Chrome staan? Tik dan op ‘Updaten’ naast het Chrome-icoontje.

Op een iPhone doe je ongeveer hetzelfde, maar ga je daarvoor naar de App Store.

Scanner

Mocht je willen controleren of jouw pc getroffen werd door malware, dan is het altijd een goed idee om je antivirusscanner aan het werk te zetten. Windows heeft een ingebouwde scanner, Windows Defender, maar je kan ook kiezen voor een ander programma, zoals Sophos of Avast. 

Voor de ingebouwde Windows Defender open je het Start-menu, ga je naar de instellingen door op het tandwieltje aan de linkerkant te klikken en selecteer je ‘Update & Security’. Kies in het volgende menu ‘Windows Security’. Daar vind je alle mogelijkheden om je systeem te controleren op malware, waaronder het uitvoeren van een volledige systeemscan. 
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Versuz

  Diegene die willen weten of ze geinfecteerd zijn, installeer malwarebytes free, en laat je pc scannen. Zeer goed programma. Is eerst een trial maar je hoeft het niet te kopen. Achteraf kan het nog steeds gratis gebruikt worden maar de realtime protectie is dan verlopen dus je zal dan manueel moeten scannen.

 • Gerrit Versteele

  Ik zal me wellicht niet populair maken met deze opmerking, maar voor mij zijn hackers en computervirussen een noodzakelijk kwaad om softwareleveranciers hun producten constant te laten verbeteren en resistenter te maken. Zie het als het digitaal equivalent voor een biologisch immuunsysteem. Het zijn net die softwares die (bijna) nooit worden aangevallen die ongekende(?) fouten en hiaten bevatten.

 • Els Haegens

  Ik heb al een jaar en 1 maand routkithack met Toegang tot alles iPhones iPads wifi tv's Laptops desktops verwarming verlichting zelf de auto. Ik beschik over iets meer dan 7000. Screenprints 3 terrabyte En opgenomen beelden met digitaal fototoestel . Nergens hebben we nog een controle over . Ondertussen weet ik perfect hoe alles gaat en wat ze gebruiken indien ik u kan helpen met mijn informatie wil ik deze graag met je delen wat de politie heeft geen tijd voor mij . Let op het gaat je niet

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Youry De Winter, malware checken en verwijderen via je security en als je geen security geïnstalleerd hebt via je (advanced) settings in Google Chrome.

 • Toran Korshnah

  Nu nog Vista gebruiken is qua veiligheid gewoon misdadig. Net zoals XP. Ik heb er geen last van. linux rules