Google verliest rechtszaak om recht "om vergeten te worden"

REUTERS
Een zakenman heeft een rechtszaak tegen Google gewonnen waarin hij eist dat de zoekrobot oude zoekresultaten over hem verwijdert. De rechter oordeelde in het voordeel van de man, die wilde dat strafrechtelijke feiten uit zijn verleden niet meer zouden kunnen opduiken wanneer iemand zijn naam intikt op Google. De uitspraak van de rechter kan een belangrijk precedent vormen voor andere, gelijkaardige zaken.

De man, wiens naam niet openbaar gemaakt mag worden, bracht de zaak voor het Britse Hooggerechtshof. Hij wilde dat zoekresultaten over een misdrijf dat hij beging in het verleden uit de zoekrobot verwijderd zouden worden.

Rechter Mark Warby oordeelde vandaag in zijn voordeel, maar verwierp een gelijkaardig verzoek van een andere zakenman die een zwaarder misdrijf had begaan.

Berouw

De man die de zaak won was tien jaar geleden veroordeeld voor samenzwering in het onderscheppen van communicatie. Hij zat daarvoor zes maanden in de cel. De andere zakenman, die de rechtszaak verloor, werd in de jaren 1990 veroordeeld voor vervalsing van boekhouding. Hij bracht daarvoor vier jaar in de gevangenis door.

Beide mannen hadden Google gevraagd om de zoekresultaten over hun veroordelingen te verwijderen, waaronder ook links naar nieuwsartikels die volgens hen niet meer relevant waren. Omdat Google weigerde, trokken de mannen de zaak voor het gerecht.

Over zijn beslissingen zei de rechter dat een van de mannen “berouw betoonde”, terwijl de andere “het publiek verder was blijven misleiden”.

"Op onze hoede"

Google zegt het oordeel van de rechter te aanvaarden. “We werken hard aan het recht om vergeten te worden, maar we zijn er ook erg voor op onze hoede dat we geen zoekresultaten verwijderen die in het algemeen belang zijn”, zegt het bedrijf in een verklaring. “We zijn tevreden dat Hof onze inspanningen op dat vlak erkent en we zullen de beslissingen die in deze zaak gemaakt werden respecteren.”

Europees recht

“Het recht om vergeten te worden” is een recht van Europese burgers om “irrelevante en verouderde” informatie over hen van het internet te laten verwijderen en werd in het leven geroepen in 2014 nadat een Spaanse man Google voor de rechter daagde met de vraag om informatie over zijn financiële verleden te wissen.

Sindsdien heeft Google naar eigen zeggen 800.000 pagina’s laten verwijderen na aanvragen van burgers. Zoekrobots kunnen echter weigeren om pagina’s te laten verwijderen als die volgens hen in het openbaar belang zijn.

Precedent

De Open Rights Group, die zich inzet voor digitale rechten en vrijheden, noemt de uitspraak van de rechter een “wettelijk precedent”. “Het recht om vergeten te worden is bedoeld voor informatie die niet langer relevant is, maar een buitenproportionele impact heeft op een persoon”, zegt directeur Jim Killock. “Het Hof zal een evenwicht moeten vinden tussen het recht van het publiek om historische gegevens te raadplegen, de precieze impact op een persoon en het openbaar belang.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Philip Maes

  Rody Franks, wat hebben slachtoffers met deze discussie te maken ? Iemand die veroordeeld wordt tot een straf wegens het plegen van een misdrijf, wordt enkel veroordeeld tot die straf. Niets minder maar ook niets meer. Hij wordt niet veroordeeld om levenslang gebrandmerkt te kunnen worden op de straatstenen van het internet.

 • Rody Franks

  Daders worden weer eens beschermd, slachtoffers staan open en bloot in de kou.

 • Frank Zappas

  Zeer juist mijnheer Chapmann.

 • Jeff Smulders

  Het is te gek voor woorden dat mensen die iets verkeerds hebben gedaan en gestraft zijn toch de rest van hun leven daardoor getekend zijn. Ze hebben straf gekregen en zou het vergeten moeten worden., Maar nee zegt het politieke systeem u blijft ook de rest van uw leven gestraft. Dat is de maatschappij waar wij jaren in leven de materialistiscghe maatschappijn met het nawijzen van anderen en zichzelf buiten beeld laten. Een waardeloze maatschappij met wraak als enige redmiddel.

 • Marton Chapmann

  Het is niet aan Google om te bepalen wat "Algemeen belang" is!