Google vereenvoudigt bescherming van persoonlijke gegevens

EPA
Het Amerikaanse technologiebedrijf Google heeft de instellingen voor gegevensbescherming van zijn diensten overzichtelijker en eenvoudiger gemaakt. Gebruikers kunnen vanaf nu op het centrale punt "Mijn account" (myaccount.google.com) bepalen welke persoonlijke informatie Google mag verzamelen en gebruiken. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Staatssecretaris voor de Privacy Bart Tommelein juicht het initiatief toe.

"Mijn account biedt je snelle toegang tot instellingen en tools die je helpen om je gegevens veilig te houden, je privacy te beschermen en aan te geven welke informatie Google mag gebruiken om zijn diensten beter voor je te laten werken", aldus Google in een blogbericht.

Op "Mijn account" kunnen gebruikers onder andere uitsluiten dat het bedrijf bijhoudt welke zoekopdrachten in de zoekmachine worden opgegeven, of welke video's op YouTube worden bekeken. Google gebruikt die informatie voor gepersonaliseerde reclame.

Ook reclame via Google op andere websites kan ingeperkt worden. Gebruikers kunnen instellen dat daarvoor geen informatie over hun interesses of hun leeftijd gebruikt wordt. Voorts kan de locatiebepaling uitgeschakeld worden. "Mijn account" is bedoeld voor iedereen, dus ook gebruikers zonder een Google-account, klinkt het.

Behalve "Mijn account" lanceerde het bedrijf ook een website rond privacy en beveiliging. Op privacy.google.com beantwoordt het bedrijf vragen over welke gegevens verzameld worden en wat ermee gedaan wordt. Ook staat er dat het bedrijf de persoonlijke informatie niet verkoopt en hoe het bedrijf de gegevens beschermt.

"Als een toonaangevende speler als Google dergelijk initiatief neemt, zullen andere bedrijven vermoedelijk snel volgen. Dat kan ik alleen maar toejuichen", reageert staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein. "Ik ben blij dat men bij Google beseft dat meer transparantie naar hun klanten toe noodzakelijk is en op termijn zeker zal lonen."