Google verduidelijkt dat het jouw locatie inderdaad bijhoudt, ook al schakel je dat uit

Google Maps gaf onlangs met regenboogkleuren de route van de Canal Parade in Amsterdam aan tijdens de Gay Pride 2018.
ANP Google Maps gaf onlangs met regenboogkleuren de route van de Canal Parade in Amsterdam aan tijdens de Gay Pride 2018.
Google is een helppagina aan het herzien waar uitleg stond over hoe het bedrijf de locatie van gebruikers bijhoudt. Het doet dat enkele dagen nadat persbureau AP ontdekte dat de zoekgigant locatiedata bewaart via verschillende andere apps, ook wanneer een gebruiker locatiegeschiedenis heeft uitgeschakeld.

In de nieuwe versie staat dat de locatie van gebruikers kan worden bijgehouden, ook wanneer ze die instelling uitschakelen. De wijziging staat wel nog niet op de Nederlandstalige pagina's.

In de nieuwe versie verduidelijkt Google dat de instelling om je locatiegeschiedenis uit te schakelen "geen invloed heeft op andere locatiediensten op je apparaat". Het geeft ook al dat "sommige locatiedata kan bewaard worden als deel van jouw activiteit op andere diensten, zoals Search en Maps."

Oude tekst

Eerder stond er deze mededeling, die je nog altijd vindt op de Nederlandstalige pagina: "U kunt locatiegeschiedenis op elk gewenst moment uitschakelen. Als de locatiegeschiedenis is uitgeschakeld, worden de plaatsen waar u naartoe gaat, niet meer opgeslagen. Wanneer u deze functie uitschakelt, wordt deze uitgeschakeld op alle apparaten die aan het betreffende Google-account zijn gekoppeld."

"We hebben de uitleg over locatiegeschiedenis zitten updaten om hem meer consistent en en helderder te maken doorheen onze platformen en helpcentra", reageert Google aan AP.

Zo zorg je ervoor dat Google je locatie niet meer bijhoudt

Op Android ga je naar ‘Instellingen’, daarna naar ‘Google’, ‘Google Account’ en kies je het tabblad ‘Gegevens en personalisatie’. Klik op ‘Web- en app-activiteit’ en klik op de schakelaar om de functie uit te zetten. Daaronder vind je overigens ook ‘locatiegeschiedenis’, waar je nog eens kan controleren of ook die instelling effectief is uitgeschakeld.

Op een computer open je je Google-account door bijvoorbeeld naar ‘Google.com’ te surfen en dan te klikken op je profielfoto of initiaal rechtsboven. Klik daarna op de blauwe knop ‘Google Account’ in het venster. Ga naar ‘Persoonlijke info en privacy’, ‘Mijn activiteit’ en tot slot ‘Activiteitsopties’ in de menubalk links. Klik op de schakelaar naast ‘Web- en app-activiteit’ om de functie uit te zetten.

rv6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Matt Casters

  Ik vind het wel fijn om achteraf te zien waar ik allemaal geweest ben. Die data staat versleuteld op een server ergens. Zolang de overheid er niet aankan en er geen misbruik van gemaakt wordt zie ik het grote probleem niet.

 • Patrick Coulier

  Bij Google ben JIJ het product duidelijk ;-(

 • Henri Troyat

  In Brussel lopen meer dan 10.000 lobbyisten rond die de zakken spijzen van de Europese politici. Denken jullie nu echt dat die die vetpotten gaan laten liggen door de Googles en Facebooks van deze wereld tegen de haren in te strijken? Kieper de FB buiten en het zal beteren, niet eerder.

 • Filip Vanlaeken

  Wetgever : (opnieuw) ingrijpen aub !

 • Jürgen Mouton

  Je kan dit zo uitschakelen, en dat zo uitschakelen, en op het einde van de rit, weten we perfect waar je geweest bent, want hier of daar, is er wel een achterpoortje dat je vergeten bent, en toch je locatie registreert...