Google ten strijde tegen Duitse 'antidoorplaatswet'

PHOTO_NEWS
Google is in Duitsland een campagne begonnen tegen wijzigingen van de copyrightwet. Google moet mogelijk gaan betalen voor het doorplaatsen van delen van nieuwsartikelen, en vindt dat de toegankelijkheid van informatie daarmee in het gedrang komt. Dat meldt Tweakers.net.

Morgen debatteert het Duitse parlement over een wetsvoorstel waarin onder andere staat dat uitgevers het exclusieve recht krijgen om journalistiek materiaal deels of in het geheel met commerciële doeleinden publiekelijk beschikbaar te maken.

Gebruikers zonder winstoogmerk zoals bloggers en wetenschappers kunnen volgens het voorstel wel passages blijven quoten, maar zoekmachines en andere aggregators moeten een licentie nemen. Nu valt dat nog onder het citaatrecht, maar de makers van het materiaal hebben volgens de tekst recht op een redelijke deel van de omzet die uit hun content voortvloeit.

Grote gevolgen
Voor Google kan de wetswijziging grote gevolgen hebben: het bedrijf maakt veelvuldig gebruik van kop en intro van artikelen, onder andere bij zijn News-aggregatiedienst en bij resultaten van zijn zoekmachine. Het bedrijf kan dan ook met flink hogere kosten geconfronteerd worden, en is daarom begonnen met de actie 'Verteidige dein netz'. Op zijn portal probeert Google bezoekers te informeren over het voorstel en hen te mobiliseren aan te geven dat ze ertegen zijn.

Het zoekbedrijf waarschuwt dat het voorstel zal leiden tot hogere kosten, minder informatie en juridische onzekerheid. Ook claimt het bedrijf dat bloggers, politici, het bedrijfsleven en wetenschappers tegen de wijzigingen zijn. Daarnaast vreest Google dat innovatieve media en kleinere uitgevers er de dupe van zullen worden. Het bedrijf wijst er tevens op dat er op Google News geen advertenties staan, en dat Google wereldwijd juist veel moeite zou doen om omzet te genereren voor websites van uitgevers.