Google moet zoekresultaten niet op voorhand filteren

rv
Zoekmachines zoals Google moeten zoekresultaten niet proactief scannen op verboden inhoud. Ze mogen wachten tot iemand melding maakt, zo heeft het Duitse hooggerechtshof vandaag geoordeeld.

Spelers als Google zijn dus niet verplicht illegale websites, bijvoorbeeld met kinderporno of geweldbeelden, actief op te sporen vooraleer er een klacht wordt ingediend. Sinds juli moeten sociale netwerken volgens de Duitse wet aanstootgevende inhoud binnen de 24 uur na een melding verwijderd hebben.

Iemand bracht Google voor de rechtbank omdat de internetgigant links naar websites waar die persoon werd zwartgemaakt niet had verwijderd. Google moet zich bewust zijn van de inhoud van de websites waar het naar verwijst, vond de klager. Een lagere rechtbank had al de kant van Google gekozen, maar de klager was in beroep gegaan.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Clement Asselman

    En websites, die iemand terecht zwart maken, moeten die dan beschouwd worden als verboden inhoud? Een website die omtrent Dutroux nieuwe smeerlapperij aan het licht brengt moet verboden worden? Een website die politici beschuldigd van foefelen moet verboden worden? Een gezonde uitspraak van die Duitse rechtbank!