Google eert man die belang handen wassen ontdekte

Google Doodle
Google Google Doodle
Vanwege de uitbraak van het coronavirus staat Google vrijdag stil bij de man die ontdekte hoe belangrijk het is om je handen te wassen. Over de hele wereld staat morgen boven het zoekvenster een afbeelding van de arts Ignaz Semmelweis.

Semmelweis werd op 20 maart 1847 hoofd van een kraamkliniek in Wenen. Destijds stierf een op de vijf vrouwen in het kraambed. Semmelweis ontdekte dat dit kwam door infecties. Artsen en verplegers namen ziekmakers met zich mee van overleden moeders en besmetten daarmee de volgende patiënten. Dat kon worden voorkomen door een simpele handhygiëne.

Semmelweis gaf alle artsen en verplegers de opdracht om voor elke behandeling hun handen te wassen. Binnen een paar maanden tijd was de sterfte gedaald naar een paar procent, en in het jaar na zijn aanstelling waren er een paar maanden waarin alle zwangere vrouwen levend het ziekenhuis verlieten.

Tijdgenoten waren aanvankelijk sceptisch over de aanpak van Semmelweis, maar uiteindelijk ging de hele wereld overstag.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Patrick De Buck

    Handen wassen voor hygiënische doeleinden wordt reeds vermeld rond 1500 v Chr . In de bijbel. Exodus hoofdstuk 30 vers 21.