Google eert Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius

Het logo op de startpagina van Google is in 26 landen aangepast en vervangen door een animatie in de vorm van de eerste moderne atlas.
Google Het logo op de startpagina van Google is in 26 landen aangepast en vervangen door een animatie in de vorm van de eerste moderne atlas.
Google zet zondag op zijn zoekpagina de Antwerpse cartograaf Abraham Ortelius in de kijker. Op 20 mei 1570 verscheen immers het 'Theatrum Orbis Terrarum' (Theater van de Wereld) van Ortelius, dat aanzien wordt als de eerste moderne atlas. 

Samen met Mercator behoort Ortelius tot de grootste cartografen van de 16e eeuw. Het logo op de startpagina van de zoekrobot wordt zondag in 26 landen aangepast en vervangen door een animatie in de vorm van de eerste moderne atlas.

De atlas bevatte bijna geen eigen kaarten, maar bundelde 53 kaarten van anderen mét bronvermelding en de namen van de ontwerpers van de originele kaarten. De pagina's geven ook de eerste bewijzen voor de continentendrift. 

"Ortelius was de eerste die aan een groot publiek bruikbare kennis op geografische kaarten ter beschikking stelde, lang voor er sprake was van het internet", aldus Michiel Sallaets, directeur communicatie bij Google België.

In oktober 2017 werd een atlas uit 1603 in het Latijn van de cartograaf in Brugge geveild voor 106.000 euro. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.