Google digitaliseerde al 10.000 boeken van Gentse boekentoren

Googleoprichters Larry Page en Sergey Brin
Googleoprichters Larry Page en Sergey Brin

Via de zoekrobot Google Book Search kan je nu al 10.000 boeken van de Gentse universiteitsbibliotheek volledig online raadplegen. In totaal zal Google zowat 300.000 werken van de Gentse bib digitaliseren. Gent is de eerste Belgische bibliotheek die een deel van haar collectie via Google raadpleegbaar maakt.

Geen copyright
Het gaat voornamelijk om oude werken waar geen copyright meer op rsut. Dat wil zeggen dat de auteur van het boek al meer dan zeventig jaar dood is. De Gentse universiteitsbibliotheek heeft er zo meer dan 400.000 waarvan Google er 300.000 online gaat zetten. "Heel kostbare of grote werken worden niet gedigitaliseerd", zegt hoofdbibliothecaris Sylvia Van Peteghem. In totaal bezit de bib naar schatting 2,5 tot 3 miljoen stukken.

Beter zoeken
De bezoeker van Google Book Search kan via het ingeven van een trefwoord zoeken op de volledige inhoud van de boeken. "Vroeger kon je via de catalogus enkel zoeken op bijvoorbeeld woorden in de titel of op de auteur. Nu kan je op elk woord van het boek zoeken", weet Van Peteghem. Sinds januari werden al 10.000 werken ingescand. Maandelijks komen er vanaf nu 10.000 bij. De boeken van de Gentse universiteitsbibliotheek zijn ook volledig te downloaden.

Waterschade
"Na de waterschade in juni vorig jaar waarbij 20.000 boeken beschadigd raakten, beseften we ten volle dat we een goede keuze gemaakt hadden om onze werken te digitaliseren", zegt Van Peteghem. "Toen dachten we 'als Google al maar eerder onze werken ingescand had'..."

Wereldwijd
Gent is de zesde bibliotheek in Europa die een deel van zijn collectie via Google online zet. "Er komen nog Europese bibliotheken bij, maar of er nog collecties uit Belgische bibliotheken online gezet worden, weten we nog niet", zegt Philippe Colombet van Google Book Search. Momenteel zijn meer dan een miljoen boeken via Google Book Search te vinden, in meer dan honderd talen. Meer dan 10.000 uitgevers en 28 bibliotheken werken samen met de zoekgigant. Het grootste deel van de onlineboeken is niet te downloaden omdat er nog auteursrechten op gelden. Toch zijn ook die boeken volledig gedigitaliseerd en kan in het hele werk op een trefwoord gezocht worden. De internetbezoeker krijgt dan een preview te zien en een link verwijst de gebruiker door naar de uitgeverij van het boek of de bibliotheek waar het te vinden is.

Trendverandering
Volgens de hoofdbibliothecaris is de functie van een bibliotheek al enige tijd aan het veranderen. "We verliezen onze studenten aan Google en aan het internet", zegt ze. "Door onze werken te digitaliseren op Google, komen ze uiteindelijk terug naar de bibliotheek. Mensen komen nu ook meer naar de bib om er te werken." (belga/sd)

De Gentse boekentoren (foto: Maarten Deneckere)
De Gentse boekentoren (foto: Maarten Deneckere)