Google bijt van zich af: "Klacht is feitelijk, juridisch en economisch verkeerd"

Het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië (VS)
ANP Het hoofdkantoor van Google in Mountain View, Californië (VS)
De Europese aantijgingen tegen Google zijn "onjuist en ongefundeerd'', schrijft de Amerikaanse internetgigant in een blog als antwoord op de klachten van de Europese Commissie. Google maakt de competitie niet kapot, maar vergroot juist de keuze voor consumenten, luidt het.

In april lanceerde de EU een officiële aanklacht tegen het Amerikaanse concern. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager maakt Google misbruik van zijn dominante positie op de Europese markt en bevoordeelt het de eigen diensten, waardoor concurrenten er bekaaid vanaf komen. Het gaat dan specifiek over hoe zoekresultaten over online aankopen worden gerangschikt.

Argumenten
In het officiële antwoord van Google, dat tot maandag de tijd had te reageren, weerlegt het concern alle klachten. Google meent onder meer dat de Unie onvoldoende rekening houdt met sociale media. Steeds meer consumenten vinden op die manier namelijk informatie, zonder de zoekmachine van Google te gebruiken.

Bovendien ziet Google zelf voldoende competitie. Kijk maar naar het succes van Amazon en eBay, stelt het. "De aanklacht is verkeerd: feitelijk, juridisch en economisch''.

Aanslepend dispuut
Google en Brussel liggen al jaren overhoop. Hoewel het internetbedrijf bereid was tot concessies, kwam het niet tot een schikking. Het is nu aan Brussel om vast te stellen of Google de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Is dat zo, dan hangt het concern een boete boven het hoofd die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. In het geval van Google zou dat gaan om meer dan 6 miljard dollar (ruim 5,6 miljard euro).

Dit is de enige officiële aanklacht tegen Google. Er lopen wel nog andere onderzoeken, bijvoorbeeld naar het Android-besturingssysteem van Google.

EU-commissaris Margrethe Vestager
epa EU-commissaris Margrethe Vestager