Glasvezelkabel tussen Europa en Latijns-Amerika vermijdt VS (en NSA)

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
REUTERS Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.
De EU maakt 26,5 miljoen euro vrij om een glasvezelverbinding te leggen tussen Europa en Latijns-Amerika voor directe internet- en telecomverbindingen. Dat heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vandaag meegedeeld in de rand van de top tussen de EU en de 33 Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen (CELAC).

Concreet zal er een breedbandverbinding komen tussen het Portugese Lissabon en het Braziliaanse Fortaleza. Vooralsnog loopt de communicatie tussen beide continenten via Noord-Amerika.

"Sommige mensen hebben daar echter geen goed gevoel bij", zei een EU-diplomaat, die verwijst naar het spionageschandaal van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA die internetgegevens aftapte via die glasvezelkabels.

De nieuwe kabel, waarvan alle Latijns-Amerikaanse landen gebruik zullen kunnen maken, kan zowel voor internet als telefonie gebruikt worden. De werken moeten zo snel mogelijk starten, want tegen 2017 moet het project afgewerkt zijn. De plannen zijn ontwikkeld door een Braziliaans-Spaans consortium.

De EU-CELAC-top vindt vandaag en morgen plaats in Brussel.