Gemeenten kunnen opnieuw paspoorten afleveren na hacking Buitelandse Zaken

THINKSTOCK
Door de hacking van het informaticasysteem bij Buitenlandse Zaken konden de lokale overheden geen paspoorten meer afleveren aan hun burgers, maar dat probleem is vanavond opgelost. Dat laat de woordvoerder van minister Didier Reynders weten. "Op dit moment zijn de gemeentediensten wel dicht, maar vanaf morgen kunnen dus opnieuw paspoorten worden uitgereikt."

BelPas, zo heet het systeem waarmee gemeenten en provincies werken om biometrische paspoorten te laten maken. Door de hacking van Buitenlandse Zaken was Belpas niet meer toegankelijk. "Dit is nu opgelost. In samenwerking met Defensie wordt het netwerk stelselmatig schoongemaakt, de andere diensten worden zo snel mogelijk opnieuw operationeel gemaakt", zegt Reynders' woordvoerder. De medewerkers van Buitenlandse Zaken kunnen nog steeds niet naar de 'buitenwereld' mailen of op het internet surfen.

In de marge van de Europese ministerraad Buitenlandse Zaken bevestigde Reynders vandaag dat de hacking verband houdt met de crisis in Oekraïne. Of Rusland er - al dan niet rechtstreeks - iets mee te maken heeft, kan hij niet met zekerheid zeggen. "Daarvoor wacht ik op een verslag van de specialisten." Op het niveau van de diplomatieke posten is er geen probleem, benadrukte Reynders. "Dat komt omdat die beter beveiligd zijn."

De minister kaartte het probleem aan bij zijn Europese collega's. "Er waren er die mij bevestigden dat dit (de hacking, red.) al enkele weken aan de gang is. Sommigen krijgen er elke dag mee te maken."

Enkele dagen geleden heeft de FOD Buitenlandse Zaken met de hulp van de militaire inlichtingsdienst (SGR) vastgesteld dat zijn informaticasysteem geïnfecteerd was met een kwaadaardig virus.

Om alle virussen van het netwerk te halen, heeft Buitenlandse Zaken beslist om het hele computernetwerk in quarantaine te plaatsen. De informatici van Buitenlandse Zaken kregen bij de opkuisoperatie hulp van experts van de militaire inlichtingendienst.

"Via ons intranet konden we wel communiceren, met onze ambassades en consulaten", zegt woordvoerder Hendrik Van de Velde.