Gegevens van 267 miljoen Facebook-gebruikers uitgelekt op darkweb

Een woordvoerder van het bedrijf van Mark Zuckerberg zegt dat ze het lek onderzoeken.
REUTERS Een woordvoerder van het bedrijf van Mark Zuckerberg zegt dat ze het lek onderzoeken.
Op het darkweb zijn gegevens uitgelekt van meer dan 267 miljoen Facebook-gebruikers. “De database, die gedurende twee weken online stond, bevatte 267.140.436 unieke ID’s, volledige namen en telefoonnummers van - vooral Amerikaanse - gebruikers”, zegt beveiligingsexpert Bob Diachenko, die het lek ontdekte.

Het gigantische lek werd ontdekt door het cybersecuritybedrijf Comparitech in samenwerking met beveiligingsonderzoeker Bob Diachenko. De onbeveiligde database bevatte de ID’s, telefoonnummers en volledige namen van 267 miljoen gebruikers, waarvan de meeste in de VS wonen.

De gegevens werden bovendien opgeladen in een hackersforum op darkweb. Dat is een deel van het internet dat je niet kunt vinden met standaard browsers of Google en dat erg populair is bij criminelen.

Vietnam

Bob Diachenko ontdekte de gebruikersgegevens op 14 december. De database werd niet beschermd door een wachtwoord of een andere beveiliging, en zou bijna twee weken ‘open’ gestaan hebben. 

Volgens beveiligingsexpert Bob Diachenko zijn de gegevens vermoedelijk verzameld door illegale ‘scraping’, vermoedelijk door criminelen uit Vietnam. Om te vermijden dat criminelen informatie van je Facebook-profiel ‘scrapen’, kan je in je instellingen regelen dat zoekmachines niet naar je profiel kunnen linken.

Cambridge Analytica

Een woordvoerder van Facebook liet al weten dat het bedrijf het lek onderzoekt. Het is niet de eerste keer dat Facebook in de problemen komt met privacy. Het bekendste voorbeeld is het privacyschandaal rond Cambridge Analytica. 
32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Dat zoiets kan gebeuren is de reden dat wij nog bij Facebook, Instagram, Twitter en noem ze maar op, een account hebben. Ze vermarkten onze privacy voor hun eigen profijt met de data die we bij hen moeten ingeven alvorens een account te mogen openen. AFBLIJVEN!

 • Daniel Maes

  We proberen allemaal sociaal te zijn. Nu, dat doe je niet via deze sociale media. Je komt niet meer buiten en je verbruikt veel stroom. Hackers en andere underworld groepen en individuen proberen misbruik te maken van je gegevens. Sociaal ben je in een sportclub al of niet aan de toog.

 • Christian Deckers

  Dat de overheden hier niet op ingrijpen kan maar één reden hebben: op een bepaald moment confisqueren ze gewoon alles. Goedkoper en completer kan het namelijk niet en nooit. Wel eerst nog subtiel zo veel mogelijk betalingen digitaal laten (verplicht maken) doen want dat is ook interessante info. We zullen onvermijdelijk richting totaal-controle gaan: veel verder dan Lenin, Marx en Hitler samen ooit hebben durven dromen.

 • Carla Van Geel

  Dit is niet nieuw, sinds publiciteit de winsten deden stijgen, dus nog voor Facebook bestond werden adressen opgezocht, afgekocht ...en vond men zelfs al waar die adressen in geïnteresseerd waren waardoor brievenbussen volgepropt met pub.

 • Danielle van Bergen

  De moment dat je op het net komt met het is eender wat ben je al openbaar eigendom ,het is een utopie om te denken dat er niemand iets te weten komt van al hetgeen je op het net plaatst zelfs de slimsten worden door nog slimmer gepakt.