Geen Gmail of YouTube meer op nieuwe Huawei-telefoons in de toekomst

Het logo van Huawei.
REUTERS Het logo van Huawei.
Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt de zoekgigant na diverse mediaberichten in die zin. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken, die het Chinese telefoonbedrijf op een zwarte lijst plaatste. Daardoor zouden ook verschillende chipfabrikanten leveringen aan Huawei stopzetten, rapporteert Bloomberg.

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is. Het Amerikaanse ministerie van Handel plaatste Huawei recent echter op de ‘Entity list’, een lijst met verdachte bedrijven die geen technologie mogen aankopen van Amerikaanse firma’s zonder goedkeuring van de autoriteiten.

Dat Huawei nu op de zwarte lijst staat, heeft gevolgen voor de samenwerking met enkele Amerikaanse bedrijven. Zo heeft Google de Android-licentie van Huawei ingetrokken, schrijft Reuters. “Google houdt zich hiermee aan de oproep en onderzoekt wat de gevolgen zijn”, laat een Google-woordvoerder weten aan The Verge. 

De Chinese smartphonemaker kan nu enkel nog gebruikmaken van een publieke vorm van Android die voor iedereen beschikbaar is, het zogenoemde Android Open Source Project (AOSP). Dat is slecht nieuws voor het aanbod aan apps en updates op nieuwe Huawei-smartphones.

Wat zijn de gevolgen?

De concrete gevolgen zijn nog niet helemaal duidelijk. Wellicht zullen nieuwe Huawei-toestellen bepaalde apps niet meer kunnen aanbieden, meldt Reuters. Het gaat dan om Google-apps die normaal standaard op een Android-telefoon staan, zoals YouTube, Gmail, Google Maps en de Google Play Store. Die apps behoren immers niet tot AOSP, de ‘opensource’-versie van Android waar Huawei zich nu mee moet behelpen.

Daarnaast zouden beveiligingsupdates voor Android ook niet meer even snel kunnen worden uitgerold. Huawei moet immers wachten tot die updates ook beschikbaar worden voor AOSP en zou de updates zelf moeten verspreiden naar de telefoons. Dat betekent dat Huawei-gebruikers in de toekomst minder snel beschermd kunnen worden tegen mogelijke bugs of kwetsbaarheden in het besturingssysteem.

Wel is zeker dat vooral nieuwe toestellen getroffen worden. Voorlopig zullen gebruikers van bestaande toestellen niets merken van de verandering, bevestigt Google aan Reuters. Zij kunnen de Google-apps blijven gebruiken en krijgen nog de reguliere updates. Ook Huawei bevestigt dat gebruikers van smartphones of tablets van Huawei of zustermerk Honor veiligheidsupdates zullen blijven krijgen voor hun toestellen. Ook de apps van Google zullen blijven functioneren.

Geen chips

Daarnaast zouden grote chipfabrikanten zoals Intel, Qualcomm, Xilinx en Broadcom hun personeel hebben verteld dat ze voorlopig geen producten meer zullen leveren aan Huawei. Dat bericht Bloomberg op basis van ingelichte bronnen.

Ook het Duitse Infineon heeft zijn leveringen aan Huawei opgeschort, volgens het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review. Infineon maakt gebruik van meerdere Amerikaanse onderdelen voor het maken van zijn chips en zou hiermee onder dezelfde regels vallen als Amerikaanse bedrijven. 

De fabrikanten leveren chips die niet alleen gebruikt worden in telefoons, maar ook in netwerkapparatuur. 

Het logo van Google.
REUTERS Het logo van Google.77 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mo Biraja

  ze hebben geen enkel bewijs dat Huawei spioneert maar wacht ze zullen bewijs fabriceren zoals met oorlog in Irak

 • jos de klinker

  Na alle schendingen ..... van de afgelopen jaren . Een Europese google zou niet slecht zijn !

 • Marc Bohets

  En wie heeft indertijd Belgacom gehackt ? UK + US En dan maar mekkeren over mogelijke Chinese spionage via Huawei apparatuur, waar ze totaal geen bewijs van kunnen voorleggen, terwijl de laatste tijd meer een meer duidelijk wordt dat US computerproducent Intel processoren een security gatenkaas is, en Cisco netwerkapparatuur ook al gebruikt is voor US spionage.

 • Marc Bohets

  Hoog tijd dat we minder afhankelijk worden van Amerika, ze saboteren iedereen die niet mooi aan hun leiband loopt. De reden waarom er nog geen sancties zijn tegen Europese wagens is dat de VS niet met iedereen tegelijk een trade war kan voeren, verdeel en heers principe. Ik heb ondertussen Google geschrapt als default zoekmachine, en ga op zoek naar een alternatief voor gmail/Google Calendar/Google foto's/Google drive. Tips voor niet US alternatieven ?

 • Ben Strubbe

  En dat allemaal zonder één schrijntje van bewijs. En nu de iPhone verbieden in China.