Frankrijk wil toezicht op Facebook zelf in handen nemen

Facebook-topman Mark Zuckerberg bezocht de Franse president Emmanuel Macron vandaag.
AP Facebook-topman Mark Zuckerberg bezocht de Franse president Emmanuel Macron vandaag.
De Franse president Emmanuel Macron en Facebook-topman Mark Zuckerberg hebben overlegd over de strijd tegen haatberichten op het internet. In het ongeveer anderhalf uur durende onderhoud werd onder meer gesproken over een betere samenwerking tussen overheden en sociaalnetwerksites, zo deelt het Elysée mee.

Parijs wil dat de sociaalnetwerksites in de toekomst verplicht zijn om haatberichten binnen de 24 uur te verwijderen of te blokkeren.

De Franse stelde eerder in een rapport ook voor om een onafhankelijke regulator op te richten die moet leiden tot meer transparantie. Zo moet duidelijk worden waarom bepaalde berichten prominent worden weergeven door sociaalnetwerksites, en hoe die berichten gemodereerd worden.

Die regulator, die bestaat uit experts van de overheid en van de sociaalnetwerksites, moet ook straffen en geldboetes kunnen uitdelen. Maar ze mag niet oordelen over de inhoud, want die bevoegdheid wordt bij justitie gelegd.

Fake news

Frankrijk maakt momenteel ook werk van een wet die het opzettelijk verspreiden van “fake news” tijdens verkiezingscampagnes moet tegengaan.

Terreuraanslagen live uitzenden

Volgende week wil Frankrijk samen met Nieuw-Zeeland tijdens een “Christchurch-top” ook zoeken naar een manier om het uitzenden van terreuraanslagen via het internet te verbieden. Die top is een rechtstreeks gevolg van de terreuraanslag die in maart plaatsvonden in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland. Een man had toen in twee moskeeën vijftig mensen doodgeschoten. De dader had de schietpartij uitgezonden via een livestream op Facebook.Privacy

In opspraak

Facebook komt de laatste tijd regelmatig in opspraak. Het bedrijf zou het niet al te nauw nemen met de privacy van zijn gebruikers. Dit kwam onder meer aan het licht bij het schandaal rondom Cambridge Analytica. Het sociale netwerk belooft beterschap, maar houdt inmiddels ook rekening met een miljardenboete van de Amerikaanse toezichthouder FTC.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eric Freiland

    Verbod op twijfel aan klimaathysterie, verbod op islamkritiek, verbod op linkse politici... We zijn vertrokken en iedereen zwijgt.

  • Yvan Lissens

    Zelf heb ik geen Facebook-account, maar als de politiek er zich gaat mee moeien dan is dat sociaal platform, op sterven na, dood. Als je iets om zeep wil, geef dan de controle aan politici. Waar is de tijd dat de overheid amper wist wat het Internet was...

  • Dirk Parein

    Nog een stap verder in de wereldwijde censuur, mooi toch die digitale vooruitgang. Orwell draait zich om in zijn graf.