Feministen 'bestormen' seksisme op Wikipedia

GETTY
Het 'Wikistorming'-project moet het tekort aan vrouwelijke redacteurs aanpakken op de online encyclopedie. Dat meldt nieuwssite The Huffington Post. Als gevolg daarvan zou ook de informatie over bekende vrouwen uit de geschiedenis gespekt moeten worden.

Jimmy Wales, de medeoprichter van Wikipedia, gaf eerder deze maand te kennen dat liefst 87 procent van de mensen die de site helpen bijwerken mannen zijn. Als gevolg daarvan worden vaak posts over bekende vrouwen over het hoofd gezien of verwaarloosd. Bovendien zijn er geregeld klachten van vrouwen die hun posts verwijderd of ten onrechte zwaar bijgewerkt zien worden.

Vrouwennetwerk FemTechNet wil daar iets aan veranderen. Het heeft een project op poten gezet, 'Wikistorming' genaamd, waarmee meer vrouwelijke stemmen en verhalen naar Wikipedia moeten gebracht worden. Ook willen ze de huidige redacteurs op Wikipedia bewust maken van de gendervooroordelen op de site en meer betrokken worden bij de processen van de online encyclopedie.

In de praktijk zullen studenten van de online cursus 'Feminism and Technology' van FemTechNet gevraagd worden om bij te dragen op Wikipedia, met name over vrouwen die een belangrijke rol gespeeld hebben in technologie en wetenschap.

Edit-a-thon
Het project doet denken aan het succesvolle 'Edit-at-thons'-initiatief in het Verenigd Koninkrijk. Tijdens een evenement over vrouwen en wetenschap werden liefst 50 Wikipedia-bijdragen over vrouwen gecreëerd of bijgewerkt.

En ook in ons land is er zo'n 'Edit-a-thon'-project op komst, met name over Belgische mode. In het MoMu, het provinciale modemuseum van Antwerpen, komen modebloggers, modeconservatoren, studenten en modeliefhebbers samen om de informatie over mode op Wikipedia te verbeteren en meer zichtbaar te maken.