Febelfin: "Veiligheid blijft een topprioriteit"

ANP
"Veiligheid blijft een topprioriteit voor de Belgische banken. Sinds 2005, toen het mobiele internetbankieren een hoge vlucht is beginnen nemen, hebben we een overlegplatform voor de Belgische banken waarin onder meer 'best practices' worden uitgewisseld." Dat zegt Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

"Wij hebben geen kennis van reële schadegevallen van banken door hackings", zegt Isabelle Marchand in een reactie op een artikel van De Morgen  vandaag waarin een internetsecurityblogger wees op de zwakke beveiliging van een aantal Belgische financiële instellingen tegenover hackings. "Wat wel kunnen zeggen is dat al onze banken topprioriteit geven aan veiligheid. Er is sinds tien jaar een overlegplatform waarbij de banken informatie uitwisselen met het oog op het versterken van de beveiliging, in samenspraak met de Nationale Bank."

Febelfin wijst er voorts op dat de Belgische banken ook regelmatig campagnes voeren om hun cliënten te wijzen op de gevaren van fraude bij internetbankieren. "Onder meer dankzij deze campagnes en de verhoogde sensibiliteit van de cliënten voor internetfraude, zoals via phishing, is het aantal fraudegevallen tussen 2013 en 2014 met 85 procent afgenomen", aldus nog Marchand.