FBI-baas: "Misdaad stijgt omdat agenten bang zijn in video te belanden"

Agenten in Chicago onderzoeken de dood van een 16-jarige jongen.
afp Agenten in Chicago onderzoeken de dood van een 16-jarige jongen.
FBI-directeur James Comey denkt dat er een direct verband bestaat tussen de stijging van het aantal moorden in sommige steden en agenten die minder agressief optreden als gevolg van 'Ferguson'. Volgens Comey zijn agenten nu zo bang dat ze in een video belanden bij een arrestatie, dat ze minder agressieve tactieken hanteren en confrontaties met het publiek zelfs vermijden.

De directeur zegt geen harde cijfers te hebben die deze kentering kan aantonen. Hij zegt zich te baseren op gesprekken met politiefunctionarissen. "Dit viral video-effect kan hieraan ten grondslag liggen", aldus Comey over de alarmerende stijging van het aantal moorden in een aantal steden. "Het beeld is dat de politie minder geneigd is om het extra politiewerk te doen dat misdaad voorkomt. Uitstappen bijvoorbeeld om twee uur in de ochtend en tegen een groep kerels zeggen: 'Hé, wat doen jullie hier?'"

Comey maakte zijn opmerkingen tegen de media na afloop van een briefing die hij had gekregen in Washington over misdaadcijfers in het eerste kwartaal van dit jaar. Uit deze cijfers, die nog niet zijn bekendgemaakt, blijkt dat de misdaad in ruim veertig steden in de VS is gestegen. Met name het aantal moorden is flink toegenomen.

De stijging is fors meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo steeg het aantal moorden in Chicago in deze periode met 54 procent en het aantal schietpartijen zelfs met 70 procent. Eind april werd in Chicago de grens bereikt van duizend schietpartijen in drie maanden. De meeste slachtoffers van de moorden waren zwarten en latino's. Comey: "Verdikkeme, we hebben een groot probleem, veel mensen gaan dood."

Bang

De directeur zei dat hij voortdurend van politiefunctionarissen hoort, in privégesprekken, dat "veel, heel veel agenten" afzien van agressieve confrontaties met het publiek uit angst in een video te belanden over omstreden politieoptredens. Vorig jaar herfst zei Comey iets soortgelijks.

Hij kreeg toen veel kritiek van het Witte Huis en het ministerie van Justitie omdat niet hard was te maken dat er een verband zou zijn tussen de vrees van de agenten en de toename van de misdaad. Met name het Witte Huis zei dat er geen bewijs was voor het bestaan van het 'Ferguson-effect', genoemd naar het stadje in Missouri waar de politie twee jaar geleden de ongewapende tiener Michael Brown doodschoot.

De regering-Obama wilde vandaag niet reageren op de nieuwe opmerkingen van Comey, die veel scherper van toon zijn dan zijn uitlatingen van oktober vorig jaar. Politie-organisaties zijn het, officieel, niet eens met de FBI-voorman. "Hij moet zich beperken tot wat hij weet", zei James Pasco, directeur van de National Fraternal Order of Police. Hierbij zijn ruim 330 duizend agenten aangesloten. Pasco: "Hij zegt eigenlijk, zonder enig bewijs, dat agenten bang zijn om hun werk te doen."