Facebookaandheelhouders willen Zuckerberg weg als voorzitter van raad van bestuur

REUTERS
De dubbelrol van Mark Zuckerberg bij Facebook ligt opnieuw onder vuur. Zuckerberg is zowel topman als voorzitter van het bedrijf achter het sociale netwerk. Vier belangrijke institutionele beleggers hebben zich nu achter een voorstel van de activistische aandeelhouder Trillium Asset Management geschaard waarin gevraagd wordt dat hij aftreedt als voorzitter.

In het voorstel eisen de aandeelhouders dat Facebook een onafhankelijke voorzitter aanduidt die boven Zuckerberg komt te staan. De steun van de vier beleggers geeft veel meer gewicht aan de eis van Trillium Asset Management, aangezien ze samen meer dan een miljard dollar aan Facebookaandelen in handen hebben. Het geeft ook aan dat de vraag naar een hervorming van het Facebookbewind steeds luider klinkt. 

Het voorstel van Trillium Asset Management werd in juli naar buiten gebracht. Er wordt volgend voorjaar over gestemd tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. 

Soort aandelen bepaalt stemrecht

Vorig jaar werd al een soortgelijke motie ingediend die door 51 procent van de onafhankelijke aandeelhouders werd gesteund, maar het voorstel haalde het niet als gevolg van de dubbele aandelenstructuur bij Facebook. Houders van aandelen van klasse B hebben tien keer zoveel inspraak dan die met klasse A. Zuckerberg heeft meer dan 75% van de klasse B-aandelen in handen. Bijgevolg beschikt hij over meer dan 60 procent van het totale aantal stemmen en kan hij voorstellen van investeerders de kop indrukken. 

Crises aanpakken

De vier institutionele beleggers die de vraag van Trillium Asset Management ondersteunen zijn Scott Stringer, directeur fiscale zaken van de stad New York, Michael Frerichs, penningmeester van de staat Illinois, Seth Magaziner, penningmeester van de staat Rhode Island en Joe Torsella, penningmeester van Pennsylvania.

Zonder een onafhankelijke voorzitter is het toezicht van de raad van bestuur op het bedrijf ontoereikend, zoals blijkt uit de recente verkeerde aanpak van meerdere controverses.

Seth Magaziner, penningmeester Rhode Island

“Het geïsoleerde bestuur van Facebook moet een ernstige verbintenis aangaan tot de aanpak van echte risico’s - op vlak van reputatie, regelgeving en ten aanzien van onze democratie - die een impact hebben op de economie”, deelt Scott Stringer mee. “Een onafhankelijk voorzitter van de raad van bestuur is essentieel om Facebook uit deze miserie te leiden en om opnieuw het vertrouwen van de Amerikanen en investeerders te winnen.”

Seth Magaziner sluit zich daarbij aan. “Zonder een onafhankelijke voorzitter is het toezicht van de raad van bestuur op het bedrijf ontoereikend, zoals blijkt uit de recente verkeerde aanpak van meerdere controverses. Een onafhankelijke voorzitter is het best voor de belangen van Facebookaandeelhouders op lange termijn.”

Geen commentaar

Facebook weigert voorlopig op het nieuws te reageren. Het bedrijf gaf eerder al aan dat de opsplitsing van Zuckerbergs rol “onzekerheid, verwarring en inefficiëntie in de functie van de raad van bestuur en het management zou veroorzaken.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Francis Smet

  @jos dedecker, iemand die geld wil verdienen door niets te doen en ander oplossingen laat zoeken. ( dat is een aandeelhouder :-) .

 • Ronny Deckers

  Zuck is een visionair. Net als bv Lernout en Hautspie waren. Maar daarom ben je nog geen CEO. Ik begrijp dat het moeilijk is om je geesteskind in andere handen te geven, maar voor velen van hen zou dit juist verstandig zijn. Als voorzitter heb je nog de nodige impact op je bedrijf.

 • Ludovic De Beuckeleer

  het is enkel waard wat de zot eraan wil geven. voor mij mag die arrogante kerel gerust opstappen en mag het bedrijf minder dominant worden. zal de jeugd zeker ten goede komen want niemand praat nog op de gewone manier door dat ding dat facebook noemt.

 • Filip Vanlaeken

  Zuckerberg en Jobs zijn onderkruipers : ze maken miljardenwinsten maar betalen bijna geen belastingen. Dat is moreel laakbaar vanuit verschillende hoeken. Er moet heel dringend een wet komen waarbij een land als België, of de EU, deze parasieten zwar kan aanpakken : miljardenboetes of zelfs gewoon de site platleggen of verkoop verbieden. Verbied hem ook maar toegang tot Europa.

 • evelyne dewulf

  in tegenstelling tot Bill Gates steekt zuckerberg geen cent in sociale projecten, ontwikkelingshulp, natuurbehoud, duurzaamheid en dergelijke. alles moet in zijn eigen zak verdwijnen. zo te zien aan de foto's heeft hij een doktersbezoek nodig...