Facebook wil verspreiding van valse informatie over vaccins aanpakken

Mark Zuckerberg van Facebook
AFP Mark Zuckerberg van Facebook
Facebook wil de verspreiding van onjuiste informatie over vaccinaties tegengaan. Het bedrijf neemt maatregelen om te voorkomen dat gebruikers worden blootgesteld aan misleidende en verzonnen berichten.

Facebook stelt dat gezaghebbende organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), nepberichten over vaccinaties hebben geïdentificeerd. “Als zulke onware berichten op Facebook verschijnen, zullen we actie ondernemen”, belooft het bedrijf in een schriftelijke verklaring.

Advertenties
Facebook zegt dat advertenties met onjuiste informatie over vaccins niet meer worden geaccepteerd. Ook worden gebruikers niet zomaar meer doorverwezen naar groepen en pagina’s die gebruikers misleiden. “We kijken nog naar methoden om educatieve informatie over vaccins weer te geven als gebruikers desinformatie tegenkomen over dit onderwerp”, zegt Facebook.

Eerder besloot YouTube ook al om maatregelen te nemen tegen onjuiste informatie over vaccinaties. YouTube vertoont geen advertenties meer bij antivaccinatievideo’s. Dat betekent dat de makers er geen geld meer mee verdienen. Het Amerikaanse bedrijf maakte die keuze nadat er klachten over de video’s waren binnengekomen.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten is het percentage van tweejarigen die nog geen enkel vaccin toegediend kregen gestegen van 0,9 procent voor kinderen geboren in 2011 naar 1,3 procent bij kinderen die in 2015 het levenslicht zagen. Het aantal aanvragen voor vaccinvrijstellingen nam in 2017-2018 voor het derde jaar op rij toe in de Verenigde Staten.

Een uitgebreide Deense studie waarbij meer dan 650.000 Deense kinderen ruim een decennium lang werden gevolgd bevestigde recent nog wat al heel wat andere wetenschappers eerder ook al concludeerden. In tegenstelling tot wat sommigen op sociale netwerken beweren, vergroten vaccins tegen mazelen, de bof en rodehond helemaal niet het risico op autisme.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.