Facebook wil niet dat factcheckers beweringen van politici controleren

Facebook wil niet dat factcheckers beweringen van politici controleren.
ANP Facebook wil niet dat factcheckers beweringen van politici controleren.
De Nederlandse nieuwssite NU.nl zal niet langer voor Facebook controleren of berichten op het platform wel kloppen. NU.nl laat weten dat het zich beperkt voelt, omdat Facebook niet wil dat beweringen van politici worden gecheckt.

Facebook en NU.nl waren in 2017 begonnen met het zogenoemde factchecken, aanvankelijk in samenwerking met studenten journalistiek van de Universiteit Leiden. Afgekeurde berichten werden niet verwijderd, maar kwamen wel lager op de tijdlijn van Facebookgebruikers te staan, met een waarschuwing erbij. Dat moest verspreiding van nepnieuws tegengaan. De studenten waren eerder al afgehaakt. Door het vertrek van NU.nl zit Facebook nu zonder partner in Nederland.

Facebook werkt nog samen met 55 partijen, die berichten in 45 talen controleren. “En we zijn van plan het programma in Europa - en hopelijk ook in Nederland - te blijven uitbouwen”, aldus een woordvoerster van het platform.

Bekijk ook: Google en Facebook volgen naar welke porno je kijkt

Bekijk ook: Zo makkelijk verspreid je fake news op Facebook

Bekijk ook: Cambridge Analytica, het privacyschandaal bij Facebook uitgelegd
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Chiel Van Damme

    Allemaal leugens op sociale media.

  • Gunter Verleyen

    Natuurlik niet, dit is voor hen de kip met gouden eieren, zolang politici advertenties plaatsen -ook al is het fake- is het kassa kassa voor Zuckerberg en die zit niets in met democratie of waarheid