Facebook vraagt gesprek met Tommelein over gebruikersvoorwaarden

AP
Facebook heeft een gesprek aangevraagd met staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld). Die had eerder zijn ongenoegen geuit over de nieuwe gebruiksvoorwaarden van de sociaalnetwerksite. Intussen hebben de Europese privacy-autoriteiten beslist een task force op te richten die het nieuwe privacybeleid tegen het licht moet houden.

De nieuwe gebruiksvoorwaarden die vrijdag geïntroduceerd werden, zijn vergaand. Concreet komt het erop neer dat Facebook meer gegevens van zijn gebruikers kan opslaan en die kan doorverkopen aan adverteerders. Het gaat onder andere om contactpersonen, foto's en filmpjes, surfgedrag en Instagramgegevens.

Volgens staatssecretaris Tommelein druisen de nieuwe regels in tegen de Belgische privacywetgeving. Hij liet weten de voorwaarden te willen onderzoeken en pleitte voor een aanpak van het probleem op Europees niveau. De Privacycommissies van enkele Europese landen hebben vandaag overlegd over de mogelijkheid om samen juridische stappen te ondernemen.

De instanties kwamen vandaag overeen een task force in het leven te roepen, die zou worden geleid door Nederland, Duitsland en België, en eventueel Italië. Die zou dan een oplijsting maken van de pijnpunten waarbij Facebook zou ingaan tegen de wetgeving op het vlak van de privacy en proberen te onderhandelen met het bedrijf. Indien die gesprekken geen soelaas brengen, dan werkt de task force een inbreukenlijst uit. Die lijst kan dienen om nationaal actie te ondernemen en kan een goede basis voor onderhandelingen vormen, legt Tommeleins woordvoerster uit.

Het is volgens haar niet de eerste keer dat een gelijkaardige procedure wordt gevolgd. Eerder gebeurde dat naar verluidt ook rond Google. In Spanje, Frankrijk en Italië werd op basis daarvan een akkoord bereikt, terwijl in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland stappen worden ondernomen.

Net vandaag heeft de Amerikaanse sociaalnetwerksite toenadering gezocht tot staatssecretaris Tommelein. "Positief nieuws", zei zijn woordvoerster Margot Neyskens op Twitter. "De Belgische ongerustheid is blijkbaar opgepikt."

Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein.
PHOTO_NEWS Staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein.