Facebook verwijdert advertenties die oproepen om niet te gaan stemmen

Een aantal Facebook en Instagram-advertenties die na de vorige verkiezingen gelinkt worden aan de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.
AP Een aantal Facebook en Instagram-advertenties die na de vorige verkiezingen gelinkt worden aan de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.
Facebook gaat advertenties die oproepen om niet te gaan stemmen verwijderen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt in aanloop naar de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten volgend jaar. Het sociale medium gaat de richtlijn vanaf de herfst handhaven. Daarnaast is ook een taskforce opgericht, om beïnvloeding van de verkiezing te voorkomen.

Het nieuwe beleid moet nog wel beter worden uitgewerkt, laat operationeel directeur Sheryl Sandberg weten. Waarschijnlijk geldt het beleid, als het wordt ingevoerd, voorlopig alleen in de Verenigde Staten. Advertenties van politieke campagnes of normale berichten worden niet verwijderd als ze oproepen om niet te stemmen.

Facebook probeert proactief om inmenging in de verkiezingen vanuit het buitenland te voorkomen. In 2016 heeft Rusland wel geprobeerd de uitslagen van de verkiezingen te beïnvloeden.

Facebook probeert haar advertenties transparanter te maken.
AP Facebook probeert haar advertenties transparanter te maken.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy CAUBERGS

  Speciale aanklager Muller heeft Nogthans gezegd dat er geen bewijzen zijn van Russische inmenging..... nu staat hier in het artikel....in 2016 heeft Rusland geprobeerd de uitslagen te beïnvloeden .. . ....

 • Tim Claes

  Oproepen om niet te gaan stemmen valt nochtans ook onder de vrije meningsuiting. Maar ja, we zijn allemaal voor vrije meningsuiting, zo lang het de "juiste" mening maar is, hé.

 • Paul Philippaerts

  De grote censuurstrategie van facebook. Dan durven ze iets zeggen van Poetin.

 • David Van acker

  Het nieuwe politieke controle orgaan! Al lang geen Facebook meer en blij dat dit uit men leven is!