Facebook vergaarde 'onbedoeld' mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers

Pexels
Facebook importeerde sinds mei 2016 de e-mailcontacten van 1,5 miljoen gebruikers zonder dat die hier toestemming voor gaven. Dat deed het bedrijf naar eigen zeggen ‘onbedoeld’ na het vragen om het wachtwoord van het e-mailaccount.

Het sociale netwerk kreeg de e-mailcontacten van gebruikers nadat die zich voor het eerst aanmeldde. Bij sommige gebruikers vroeg Facebook namelijk naar niet alleen het e-mailadres, maar ook naar het wachtwoord van hun e-mailaccount. Het bedrijf zou dit nodig hebben om gebruikersaccounts te kunnen verifiëren.

Maar Business Insider stelde vast dat zodra gebruikers hun e-mailwachtwoord invoerden, Facebook een notificatie toonde dat het netwerk e-mailcontacten importeerde, zonder daar toestemming voor te vragen.

Sinds 2016

Facebook heeft toegegeven dat dit sinds mei 2016 bij 1,5 miljoen accounts gebeurde. Een woordvoerder verklaarde aan Business Insider dat gebruikers voor mei 2016 wel werden ingelicht over de procedure, maar dat die tekst werd verwijderd bij een aanpassing. De importfunctie bleef echter actief. Het bedrijf belooft de data te vernietigen en de betreffende gebruikers in te lichten. 

Het socialnetworkingbedrijf gebruikte de contacten om het netwerk uit te breiden, suggesties voor vrienden te geven en zijn advertentiesysteem te verbeteren. Facebook had geen toegang tot de e-mails van gebruikers, meldt de woordvoerder. 

Wachtwoord

Begin april bleek dat Facebook bij sommige gebruikers de wachtwoorden van e-mailaccounts vroeg. Dat zou met name bij gebruikers van Yandex en GMX zijn gebeurd en niet bij gebruikers van Gmail. Facebook beloofde toen te stoppen met die praktijk en meldde dat de wachtwoorden niet opgeslagen werden.

Bekijk ook:
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Janneke Alsberg

    Facebook wordt steeds agressiever en is geen wolf meer maar een monster in schaapsvacht.