Facebook-topvrouw deelt haar rouwproces op indrukwekkende wijze met de wereld

Sheryl Sandberg en David Goldberg
REUTERS Sheryl Sandberg en David Goldberg
Wat zeg je tegen iemand in rouw? Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg leerde het afgelopen maand na de onverwachte dood van haar man David Goldberg. Sandberg besliste om haar rouwproces op het sociale netwerk te delen. Het resultaat: een indrukwekkende post over de dood die intussen meer dan 850.000 keer geliket en 380.000 keer gedeeld werd.

Sheryl Sandberg: "Ik denk dat wanneer zich een tragedie voordoet, je kunt kiezen. Je kunt toegeven aan de leegte die je hart vervult, of je kunt proberen op zoek te gaan naar betekenis. Deze afgelopen dertig dagen ben ik op veel momenten verdwaald geraakt in die leegte. En ik weet dat ook veel toekomstige momenten door die enorme leegte zullen worden verzwolgen. Maar als het maar enigszins mogelijk is, wil ik kiezen voor leven en betekenis."

"En dat is ook de reden dat ik dit schrijf: ik deel wat ik heb geleerd, in de hoop dat het iemand anders zal helpen", vervolgt Sandberg. "In deze dertig dagen heb ik dertig jaar geleefd. Ik ben dertig jaar droeviger."

De Facebook-topvrouw wist naar eigen zeggen nooit echt wat ze tegen anderen die in nood verkeerden moest zeggen: "Ik denk dat ik dat vroeger altijd verkeerd heb gedaan; ik probeerde mensen gerust te stellen dat het wel weer goed zou komen, en dacht dat hoop het meest troostende was wat ik kon bieden. Een vriend van mij met kanker in een laat stadium zei dat het ergste dat mensen tegen hem konden zeggen was dat het wel weer goed zou komen. Dan schreeuwde een stem in zijn hoofd: hoe weet je dat het wel weer goed zal komen? Begrijp je dan niet dat ik weleens dood zou kunnen gaan?"

"Ik heb deze afgelopen maand geleerd wat hij heeft geprobeerd me bij te brengen. Echte empathie is soms juist niet volhouden dat iets wel weer goed zal komen, maar erkennen dat dat misschien niet zo is. Als mensen tegen me zeggen: 'Jij en je kinderen zullen weer gelukkig worden', zegt mijn hart tegen me: ja, ik ik zal gelukkig worden, maar ik weet dat ik nooit meer echt blij zal zijn", zegt de Amerikaanse.

'Mijn volgende verjaardag zal bijzonder deprimerend zijn, maar ik ben vastbesloten die in mijn hart méér te vieren dan welke eerdere verjaardag ook'

Sheryl Sandberg, COO van Facebook

Optie B

De COO van Facebook heeft geleerd dankbaar te zijn: "Ik kijk iedere dag naar mijn kinderen en ben blij dat ze leven. Ik waardeer iedere glimlach, iedere knuffel. Toen een vriend tegen me zei dat hij een hekel heeft aan verjaardagen en daarom de zijne niet vierde, keek ik hem aan en zei door mijn tranen heen: 'Vier je verjaardag, verdorie. Je moet blij zijn met iedere verjaardag.' Mijn volgende verjaardag zal bijzonder deprimerend zijn, maar ik ben vastbesloten die in mijn hart méér te vieren dan welke eerdere verjaardag ook."

"Ik sprak met een van die vrienden over een vader-kind-actviteit waar Dave nu niet meer aan kan deelnemen. We bedachten een plan om de plek van Dave te vullen. Ik schreeuwde tegen hem: 'Maar ik wil Dave, ik wil optie A.' Hij sloeg zijn arm om me heen en zei: 'Optie A is niet beschikbaar. Dus laten we het beste maken van optie B'. Dave, ik hou van je", besluit Sandberg.

David Goldberg kwam om het leven in de sportschool van een resort in Mexico waar hij met zijn gezin op vakantie was. De doodsoorzaak was een zwaar hoofdletsel nadat hij van een loopband was gevallen. Goldberg werkte bij SurveyMonkey, een online onderzoeksbureau in Silicon Valley, maar was in de eerste plaats bekend als de echtgenoot van Sandberg, de chief operating officer van Facebook die ook een pleidooi voor meer vrouwen in topfuncties hield, met haar boek Lean In.

Today is the end of sheloshim for my beloved husband—the first thirty days. Judaism calls for a period of intense...

Posted by Sheryl Sandberg on woensdag 3 juni 2015