Facebook toont waarschuwing bij delen artikelen van meer dan drie maanden oud

Facebook
Facebook gaat gebruikers een melding tonen als ze een artikel op het sociale platform willen delen dat ouder is dan drie maanden. Met de notificatie hoopt Facebook te voorkomen dat oud nieuws als een actuele gebeurtenis wordt gedeeld.

Gebruikers kunnen kiezen om de waarschuwing te negeren. Facebook benadrukt dat de notificatie alleen bedoeld is om mensen te laten weten dat ze op het punt staan nieuws van minstens 90 dagen oud te delen.

Met name uitgevers hebben hun bezorgdheid geuit over het delen van oude berichten op sociale media, omdat dit een verkeerde voorstelling van zaken kan geven, schrijft Facebook. Sommige uitgevers plakken zelf al labels op oudere artikelen om te voorkomen dat gebruikers die op een misleidende manier inzetten op sociale media. Vaak moet er factchecking aan te pas komen om duidelijk te maken dat nieuwsberichten en foto’s ouder zijn en geen betrekking hebben op een actuele gebeurtenis.

Daarnaast verklaart het socialemediabedrijf dat uit eigen onderzoek naar voren komt dat de actualiteit van een artikel belangrijk is voor de context en lezers helpt te bepalen wat ze moeten lezen, vertrouwen en delen.

Lees ook: Twitter voorkomt dat gebruikers artikels delen die ze niet gelezen hebben
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jo DIERICKX

    Goede maatregel! Kreeg verleden week nog bericht van motor die gestolen was... wel 8 jaar geleden .