Facebook stelt plan voor om politieke desinformatie aan te pakken in aanloop naar VS verkiezingen

Facebookbaas Mark Zuckerberg.
REUTERS Facebookbaas Mark Zuckerberg.
Facebook heeft vandaag zijn plan voorgesteld om "de democratische processen te beschermen" tegen desinformatie en buitenlandse inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De sociaalnetwerksite wil het fiasco van de presidentsverkiezingen van 2016 vermijden.

Die verkiezingen werden negatief gekenmerkt door het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij de Britse onderneming gegevens van miljoenen Facebookgebruikers verzamelde om hen politiek te manipuleren.

Daarom zal Facebook onder meer de accounts van kandidaten en politici beter beschermen en de transparantie vergroten door duidelijk aan te geven wie achter politieke pagina's of accounts van staatsmedia zit. Artikels of video's die door onafhankelijke journalisten als "vals nieuws" worden geclassificeerd, zullen ook beter worden gemeld.

“Afgelopen maanden juist méér desinformatie op Facebook”

De Amerikaanse non-profitorganisatie Avaaz publiceerde woensdag nog een rapport waaruit blijkt dat de politieke desinformatie op Facebook de laatste drie maanden is toegenomen. Sinds de zaak rond Cambridge Analytica in 2018 aan het licht kwam, heeft Facebook extra maatregelen getroffen om onder meer valse accounts en desinformatie aan te pakken. 

Toch slaagt de sociaalnetwerksite er volgens het rapport van Avaaz niet in om de virale verspreiding van valse berichtgeving op het platform te verminderen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Janssens

    De Censuurmaatschappij is al even bezig, nu komen ze er ook eerlijk voor uit. Blijf ver weg van Facebook e.d..

  • Bram Vande bergh

    Vertaling: facebook werkt plan uit om via sociale media links terug aan de macht te krijgen

  • Dries Peeters

    Dus journalisten gaan bepalen wat fake news is.