Facebook moet beledigende boodschappen verwijderen als rechter daarom vraagt

Als een rechter in een EU-land Facebook opdraagt een hatelijke of beledigende boodschap over iemand te verwijderen, moet het bedrijf ook overeenstemmende posts van andere gebruikers ontoegankelijk maken op zijn netwerk.
EPA Als een rechter in een EU-land Facebook opdraagt een hatelijke of beledigende boodschap over iemand te verwijderen, moet het bedrijf ook overeenstemmende posts van andere gebruikers ontoegankelijk maken op zijn netwerk.
Als een rechtbank in een EU-land Facebook beveelt een hatelijke of beledigende boodschap over iemand te verwijderen, moet het bedrijf ook identieke of overeenstemmende posts van andere gebruikers ontoegankelijk maken op zijn netwerk. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. 

Volgens het Europees recht kan zo'n verwijderingsbevel wereldwijd gelden, aldus de rechters in Luxemburg. 
Voor het verwijderen van berichten die lijken op de oorspronkelijke hatelijke boodschap hoeft Facebook, of bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden, geen inhoudelijke beoordeling te maken. Het moet kunnen met “geautomatiseerde technieken”.

Het hof deed uitspraak in een zaak rond de Oostenrijkse politica Eva Glawischnig-Piesczek. Facebook had een beledigend bericht over haar na een rechterlijke uitspraak geblokkeerd in Oostenrijk. De hoogste rechter van het land vroeg daarna aan het EU-hof hoever de verplichting gaat om onwettige posts te verwijderen.

Bekijk ook: Zo makkelijk verspreid je fake news op Facebook

Bekijk ook: Antwerpse vrouw (27) vast in Turkije door oude Facebookpost
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    Als Marc Zuckerberg zijn kind liefheeft, dan zorgt hij dat het ook met liefde behandeld wordt door het publiek. Zijn kind heet 'forum voor sociale media' en niet 'forum voor vernedering, schandpaalmedia, misleiding van goedgelovige zieltjes, ...'

  • Toetenel Sven

    Southpark heeft hier al eens een aflevering aan gewijd... Zodoende krijg je social media waar je alleen maar de "toffe" berichten krijgt te zien en is er niemand meer die een mens erop wijst dat hij erover aan het gaan is.